Osiguravajuće kuće povećale premiju na 183 miliona KM

Željka Kokot
Osiguravajuće kuće povećale premiju na 183 miliona KM

Banjaluka - Osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske ostvarila su prošle godine premiju od 183 miliona KM, a zabilježen je njen rast i kod neživotnih i kod osiguranja života u odnosu na od 2014. godinu, pokazuju nerevidirani podaci Agencije za osiguranje RS.

Na tržištu osiguranja RS lani su poslovala 23 osiguravajuća društva koja su primat dala neživotnim vrstama osiguranja, čiji je udio u ukupnoj premiji 83 odsto. Premija ove vrste osiguranja, u kojoj sa oko 60 odsto učešća dominira osiguranje od autoodgovornosti, lani je iznosila 151,89 miliona KM i zabilježila je rast od šest odsto u odnosu na 2014. godinu. Premija životnih osiguranja, koja je još slabo zastupljena na našem tržištu, imala je rast u 2015. za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 31,11 miliona KM.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da trend rasta premije neživotnih osiguranja od šest do osam odsto i dvocifren skok premije životnih osiguranja, koji je prisutan već nekoliko godina, pokazuje lagani rast tržišta osiguranja Srpske.

- Tržište osiguranja RS još spada u red nerazvijenih, jer je opterećeno nelojalnom konkurencijom i opštom finansijskom slabošću društava. Udruženje će zbog toga nastaviti kontinuiran rad na suzbijanju nelojalne konkurencije - istakao je Durmić.

Direktor "Aura osiguranja" Banjaluka Miodrag Čoprka kaže da su lani ostvarili blizu devet miliona KM premije i rast u odnosu na 2014. godinu, ali da se i dalje suočavaju sa sistemskim problemima na tržištu.

- Tržište još nije u potpunosti sređeno i sistemski definisano, ali vjerujem da će Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju i novo rukovodstvo Agencije za osiguranje RS doprinijeti uređenju tržišta osiguranja - kaže Čoprka.

Direktor banjalučke poslovnice "Euroherc osiguranja" Dario Miladinović kaže da su zabilježili rast premije, ali da je generalno problematična njena struktura na cijelom tržištu RS.

- Veliko učešće premije od autoodgovornosti pokazuje da su se osiguravajuća društva okrenula ka neživotnim osiguranjima, gdje korišćenjem dampinških cijena ostvaruju veliki premijski rast. Nedovoljno razvijena kultura osiguranja, loša ekonomska situacija i manjak stručnog kadra, koji bi osmislio i približio životno osiguranje klijentu, glavni su razlozi za malo premijsko učešće ovog osiguranja u ukupnoj premiji. Za razvoj životnih osiguranja presudno je ekonomsko stanje u zemlji - kaže Miladinović i dodaje da se ništa nije promijenilo na bolje ni u vezi sa osiguranjem imovine, iako su upozorenje bile katastrofalne poplave, kada se pokazalo koliko je vrijedna polisa osiguranja, a nju nisu imali vlasnici 97 odsto potopljenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana