Osiguranje štiti i dužnika i banku

Željka Kokot
Osiguranje štiti i dužnika i banku

Banjaluka - Strah od gubitka posla, bolesti ili invaliditeta i podizanje svijesti o značaju osiguranja uticali su na veliki rast interesovanja dužnika za osiguranje kredita, a istovremeno je porastao i iznos odštete koju su osiguravajuće kuće isplatile zbog nevraćenih zajmova.

Broj polisa te vrste zaključenih u prvom kvartalu ove godine porastao je za skoro devet puta u odnosu na isti period lani. Podaci Agencije za osiguranje BiH pokazuju da su osiguravajuća društva u prvom tromjesečju naplatila premiju za osigurane kredite u vrijednosti od 1,18 miliona, dok je ona u istom prošlogodišnjem periodu iznosila samo 119.753 KM.

Paralelno sa rastom obima osiguranih kredita, povećan je i broj dužnika koji kasne u otplati kredita. Iznos odštete koju su osiguravajuće kuće isplatile u prvom kvartalu povećan je čak 330,33 odsto. Osiguravajuće kuće su u prvom ovogodišnjem kvartalu isplatile 87.755, dok je u istom periodu prošle godine odšteta iznosila 20.392 KM.

S obzirom na to da je prethodnih godina sve više ljudi kasnilo u otplati kredita, a banke gomilaju nekretnine, vozila i mašine koje su zaplijenile u prinudnoj naplati, većina banaka u posljednje vrijeme dužnicima nudi osiguranje kredita kao vid obezbjeđenja nesmetanog vraćanja kredita u slučaju bolesti, smrti ili invaliditeta. Osiguranje koje se vezuje za kredit ima dvojaku funkciju, jer štiti banku i njena potraživanja, dok, s druge strane, nudi zaštitu klijentu od dolaska u finansijske probleme u slučaju da mu se desi nepredviđena situacija zbog koje ne bi bio u mogućnosti da vrati kredit.

Jedna od banaka koja sarađuje sa svim osiguravajućim društvima koja nude osiguranje kredita je Nova banka čiji klijenti mogu podići nenamjenske i zamjenske kredite uz polisu osiguranja koja pokriva rizik smrti, invaliditeta i nezaposlenosti.

- Cijena polise se kreće od 1,45 do 3,90 odsto od iznosa kredita i klijenti je mogu platiti iz iznosa kredita - kažu u Novoj banci koja je u prva četiri mjeseca ove godine odobrila oko 2.500 kredita uz polisu osiguranja, dok je u 2015. na ovaj način osigurano 9.000 kredita.

Osiguranje kredita u Novoj banci zavisi od boniteta klijenta, osiguranog rizika i sume, a polisa osiguranja ne spada u obavezni vid osiguranja kredita jer banka odobrava kredite i uz druge vrste obezbjeđenja.

Osiguranje kredita u prvom kvartalu

Premija osiguranja

2016. 1,18 miliona KM

2015. 119.753 KM

+887,1%

Isplaćena odšteta

2016. 87.755 KM

2015. 20.392 KM

+330,33%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana