Osiguranja

N. V.
Osiguranja

BANjA LUKA - Da bi pokrili eventualne troškove u slučajevima neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili nesrećnog slučaja u inostranstvu, mnogi stanovnici Srpske odlučuju se da uplaćuju polise putničko- zdravstvenog osiguranja.

Preuzimač rizika osiguranja “Bobar osiguranja” Danijela Pantelić rekla je da su ugovaranjem ovakve vrste osiguranja, za koju su potrebni pasoš i tačan datum odlaska, pokriveni troškovi nužnog liječenja u inostranstvu, koje je veoma skupo.

U zemljama za koje je potrebna viza, dodala je Pantelićeva, ovakvo osiguranje je obavezno, dok u drugim državama nije neophodno, ali ga osiguravajuće kuće ipak preporučuju.

Ona je istakla da, kada je riječ o “Bobar osiguranju” za osiguranje osoba koje imaju do 60 godina, treba uplatiti 1,5 maraka po danu, za one od 60 do 70 godina tri marke ili stoodstotni doplatak na glavnu cijenu. Osobe koje imaju više od 70 godina ne mogu da se osiguraju u ovoj osiguravajućoj kući.

U “Nešković osiguranju” premija po osobi do 60 godina starosti po danu, kreće se od 1,15 do 1,95 maraka.

Osiguranje za troškove nužnog ljekarskog pregleda, medicinskog prevoza do najbliže bolnice, spasavanja van BiH, te troškovi stomatoloških tretmana, putničko-zdravstveno osiguranje nudi i “Drina osiguranje”. Premija za osobe do 60 godina starosti po danu, kreće se od 1,15 do 1,95 maraka.

Industrija osiguranja godišnje gubi 25 miliona KM

Mnoge osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj ne poštuju cjenovnik premijskog sistema za osiguranje od autoodgovornosti za sve vrste vozila, tvrdi predsjednik Udruženja osiguravajućih organizacija RS Borko Popović.

On tvrdi da zbog odobravanja popusta na premijski sistem, kao i besplatnih tehničkih pregleda, industrija osiguranja godišnje gubi 25 miliona maraka.

- Da bi privukli više klijenata, pojedina osiguravajuća društva urušavaju zvanični premijski sistem, ne naplaćuju tehničke preglede ili ih minimalno naplaćuju. Zbog ovoga je RS godišnje oštećena za 2,5 miliona maraka, odnosno za 10 odsto od profita industrije osiguranja istakao je Popović.

On je istakao da su osiguravajuća društva koja ne poštuju premijski sistem na tržište RS uglavnom došla iz FBiH.

Dodao je da se uređenjem premijskog sistema pokušalo stati na kraj nelojalnoj konkurenciji, ali da to nije urodilo plodom.

- U Agenciji za osiguranje RS su nam rekli da nemaju dokaze da neke kuće krše premijski sistem i da oni ne mogu biti policajci na terenu - naglasio je Popović.

Popović je istakao da oni koji poštuju premijski sistem u ovakvom ambijentu praktično teško mogu egzistirati.

Direktor Agencije Božana Šljivar istakla je da se sprovode sistemske mjere čiji je cilj sređivanje stanja u oblasti osiguranja.

- Za prekršioce premijskog sistema predviđeno je više kazni, uključujući i mogućnost oduzimanja dozvole za rad. Zbog nedostatka regulative i nadzora problemi su se gomilali godinama i nije ih moguće riješiti u kratkom vremenu - rekla je Šljivar.

Ona je istakla da je Agencija svim društvima, koja se bave autoodgovornošću izdala rješenja za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti.

- Osiguravajuća društva treba do kraja godine da realizuju akcioni plan. Nakon toga će biti preduzete rigoroznije mjere - poručila je Božana Šljivar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana