Osigurani depoziti, veća sigurnost banaka

Marina Čigoja
Osigurani depoziti, veća sigurnost banaka

BANjA LUKA - Usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH stvoriće se preduslovi za zaključivanje ugovora o garanciji između države BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kredit od 50 miliona evra, čime će iznos osiguranih depozita u bankama biti povećan sa 20.000 na 50.000 maraka, kažu u Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je u srijedu u prvom čitanju izmjene i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. Preostaje još da ga podrži i Dom naroda Parlamenta BiH.

U Agenciji za osiguranje depozita BiH ističu da će aranžman između Agencije i EBRD-a povećati limit osiguranja depozita sa sadašnjih 20.000 na 50.000 maraka.

- Novac koji je predviđen aranžmanom predstavlja rezervu sredstava kod EBRD-a, koja bi se koristila isključivo prilikom nastanka "slučaja osiguranja", odnosno u slučaju kada Agencija isplaćuje depozite. To se dešava kada banka doživi krah, kada joj se oduzme dozvola za rad, te je Agencija prinuđena da isplaćuje osigurane depozite te banke - istakao je direktor Agencije Josip Nevjestić.

Dodao je da povećanje nivoa osiguranih depozita pozitivno utiče na cijeli finansijski i bankarski sektor BiH.

- Istovremeno se pojačava sigurnost depozita i osnažuje povjerenje deponenata u bankarski sektor, a sve ovo doprinosi i boljem rejtingu države - naglasio je Nevjestić.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SNjOT Aleksandar Ljuboja smatra da će se povećanjem nivoa osiguranih depozita u BiH vratiti povjerenje u banke, ali i omogućiti da se kroz kredite neaktivni novac vrati u privredu  i jednim dijelom u potrošnju.

Ljuboja kaže da je ovo značajno i zbog toga što sve zemlje u okruženju imaju znatno veće iznose osiguranih depozita.

- Austrija i Mađarska u potpunosti garantuju za štedne uloge svojih građana, dok Hrvatska i Srbija imaju znatno veće osigurane depozite od BiH i na taj način stimulišu, prevashodno građane, ali i privredu da neaktivna sredstva vrate u banke i pojačaju kreditni potencijal - kazao je Ljuboja.

Prednosti

Povećanje nivoa depozita, prema riječima Aleksandra Ljuboje, doprinijeće tome da se one količine novca koje nisu u bankama vrate u njih.

- To se, pogotovo, odnosi na one banke koje su imale negativna iskustva sa starom deviznom štednjom iz bivše države - kazao je Ljuboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana