Osigurani depoziti do 20.000 maraka

Željka Domazet
Osigurani depoziti do 20.000 maraka

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je juče u Sarajevu prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, prema kojem su depoziti u komercijalnim bankama osigurani do iznosa od 20.000 maraka.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, istakao je da je cilj izmjena ovih zakona da se vrati povjerenje građana u banke i da su vlasti BiH željele poslati signal građanima da vode računa o tome da komercijalne banke budu sigurne.

- Iako smo od Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita dobili zahtjev da se izmijeni Zakon i da osigurani depozit umjesto 7.500 maraka, bude 15.000 maraka, na moj prijedlog osigurani su depoziti do 20.000 maraka, što je Savjet ministara prihvatio - rekao je Špirić.

Istakao je da su željeli da pošalju signal građanima da su komercijalne banke sigurne, a depoziti osigurani.

- Želimo i da komercijalnim bankama poručimo da je izgradnja povjerenja dvosmjerni proces i da se mora voditi računa i pažljivo pristupati politici kamatnih stopa - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Špirić je napomenuo da je ovaj prijedlog zakona proslijeđen parlamentu BiH po hitnom postupku u kojem neće biti amandmana, što je dobro, jer su zemlje iz okruženja, takođe, preduzele slične mjere.

- U razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama postoje prijedlozi da bi dobro bilo da se u regionu taj problem zajednički koordiniše da ne bi došlo do seljenja depozita. Ali to je stvar o kojoj ćemo dalje razgovarati - rekao je Špirić.
Naglasio je da ovaj prijedlog zakona predstavlja dodatnu mjeru koja će očuvati povjerenje građana u bankarstvo u BiH, jer je bilo malo više bespotrebne nervoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana