"Orao" lani poslovao pozitivno, uspješan i početak 2021.

Srna
"Orao" lani poslovao pozitivno, uspješan i početak 2021.

BIJELjINA - Preduzeće "Orao" prethodnu godinu poslovalo je pozitivno iako je na početku, zbog pandemije virusa korona, bilo odgađanja realizacije nekih ugovora usljed problema sa nabavkom sirovina i usporenog transporta, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora za ekonomska pitanja u ovoj firmi Mladen Lemez.

- Međutim, sve te ugovore koji su bili potpisani za 2020. godinu smo uspjeli na vrijeme da završimo, tako da smo prethodnu godinu poslovali pozitivno, kao i svaku do sada - rekao je Lemez.

On je istakao da i za ovu godinu imaju potpisane ugovore koji će im obezbijediti normalno poslovanje.

Lemez je naveo da su u prošloj godini zbog odgađanja izvršenja nekih ugovora, u jednom trenutku imali problema sa likvidnošću, ali da su taj period prebrodili bezbolno, uz finansijsku pomoć Vlada Republike Srpske.

On je naveo da je u jednom periodu "Orao" radio sa 50 odsto kapaciteta, a rad je bio organizovan u dvije smjene, te nisu pretrpjeli značajne štete.

Prema njegovim riječima, maksimalno je 12 ljudi istovremeno bilo ili kovid pozitivno ili u izolaciji, dok danas nemaju nijedan slučaj ni zaraženih, ni radnika u izolaciji.

On je naveo da je "Orao" u ovoj godini već potpisao jedan od najznačajnijih ugovora sa Ministarstvom odbrane Srbije kao krajnjim korisnikom, odnosno sa "Jugoimport" firmom koja je nosilac ugovornih zadataka.

- Tržišta Indije, Italije, Velike Britanije i Malezije ostaće na nivou koji je bio u prethodnoj godini tako da već sada možemo da kažemo da će ova poslovna godina biti uspješna, možda čak i jedna od uspješnijih što se tiče novih poslovanja firme - rekao je Lemez.

On je istakao da pandemija ima najveći uticaj na civilno vazduhoplovstvo, dok za potrebe ratnog vazduhoplovstva, odnosno potrebe odbrane, tu nema većih problema.

- To tržište je stabilno i zbog toga mi i očekujemo uspješnu 2021. godinu", rekao je Lemez.

Lemez je naveo da "Orao" očekuje mnogo od današnje posjete delegacije Ministarstva odbrane Srbije, na čelu sa ministrom Nebojšom Stefanovićem i pomoćnikom za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem.

- Za nas, Ministarstvo odbrane Srbije je strateški važno i donosi oko 50 odsto prihoda našem društvu - rekao je Lemez.

On je dodao da će u ime Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske sastanku prisustvovati i ministar Vjekoslav Petričević sa svojim najbližim saradnicima.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče u Banjaluci da Srbija ima interes da nastavi da snažno investira u Republiku Srpsku, te da će tokom dvodnevne posjete vidjeti šta su mogućnosti ovdašnje namjenske industrije.

- Cilj intenzivnija saradnja sa kompanijama sa kojima već poslujemo, s kojima imamo ugovore vrijedne oko 20 miliona evra. Nedavno smo potpisali ugovor sa Remontnim zavodom "Orao" vrijedan 3,7 miliona evra - rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana