Optima pokreće postupak u Sudu BiH

Marina Čigoja
Optima pokreće postupak u Sudu BiH

BANjA LUKA - "Optima grupa" platila je 200.000 maraka kazne koju je izrekao Konkurencijski savjet BiH zbog neprijavljivanja preuzimanja benzinskih pumpi "Zovko" u FBiH i Brčko distriktu, ali će pokrenuti upravni postupak pred Sudom BiH zbog ovog rješenja.

Rekao je to "Glasu Srpske" prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović. 

Konkurencijski savjet BiH kaznio je "Optima grupu" Banja Luka sa 200.000 maraka zbog neprijavljivanja preuzimanja benzinskih pumpi "Zovko" u FBiH i Brčko distriktu, prenio je Capital.ba.

Konkurencijski savjet BiH, navodi Capital.ba, dozvolio je "Optima grupi", koja je u vlasništvu ruske firme "Njeftegazinkor", da preuzme pumpe "Zovko", ali je istovremeno izrekao kaznu, jer nije podnesen zahtjev za dobijanje dozvole koncentracije na tržištu motornim gorivima i mazivima u BiH, a što su bili obavezni po Zakonu o konkurenciji BiH.

U "Optima grupi" su istakli da su iznenađeni i razočarani ovolikom kaznom.

- Nismo očekivali da to može da nam se desi kao jednom ozbiljnom investitoru, koji toliko ulaže na teritoriji BiH. Kazna je i visoka i neopravdana, ali smo je platili. Namjeravamo da pokrenemo upravni spor pred Sudom BiH protiv ovog rješenja - kazao je Šćepanović.

U Konkurencijskom savjetu BiH potvrdili su da je "Optima grupa" platila kaznu koja im je izrečena.

"Optima grupa" je 22. juna 2009. godine kupila benzinske pumpe "Zovko" i to "Kaonik" iz Busovače, "Brijesnica" Doboj Istok, "Ormanica" Gradačac, "Solina-Tuzla" Tuzla, "Bukvik" i "Jabučik" iz Brčko Distrikta, "Cerovac-Tešanj" iz Tešnja i "Tinja" iz Srebrenika.

Kazna

Slavko Šćepanović tvrdi da kazna od 200.000 maraka za "Optima grupu" predstavlja 80 odsto od najviše kazne koja je mogla da bude izrečena. "Optima grupa" bila je obavezna da prijavi namjeru koncentracije privrednih subjekata, što je propisano zakonom. Drugi osnov za podnošenje prijave bilo je povećanje udjela na tržištu "Optime" kupovinom "Zovko" pumpi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana