Optima grupa među velikanima

Marina Čigoja
Optima grupa među velikanima

Banjaluka - Na godišnjoj listi 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi prvi put su se našle tri kompanije iz BiH, a u to društvo ušli su "Optima grupa" iz Banjaluke, te "Holdina" i "Elektroprivreda BiH" iz Sarajeva.

BiH je na prošlogodišnjoj listi imala dva predstavnika - "Optima grupu" i "ASA prevent".

Kompanije su na listi koju je izradila čuvena revizorsko-konsultantska kuća "Dilojt" rangirane na osnovu prihoda od prodaje u 2013. godini, a minimalan iznos za ulazak na listu bio je 477 miliona evra.

"Optima grupa", u sklopu koje posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol", našla se na 371. poziciji sa prihodom od prodaje od 629,7 miliona evra.

Slijedi "Holdina", firma kćerka hrvatske naftne kompanije "Ina". Njeni prihodi od prodaje u prošloj godini dostigli su 543,9 miliona evra, što je svrstalo na 434. mjesto. "Elektroprivreda BiH" našla se na 480. mjestu sa 496,8 miliona evra.

Iz "Dilojta" je saopšteno da ni ove godine nije bilo značajnih promjena na vrhu liste 500 najvećih kompanija srednje Evrope.

 - Prve tri pozicije ponovno su zauzele dvije kompanije iz energetskog sektora - poljski "PKN Orlen" i mađarski "MOL", dok se na trećoj poziciji našla češka "Škoda" - ističe se u saopštenju i dodaje da su poljske kompanije nastavile da dominiraju i da čine gotovo trećinu ukupnog broja kompanija koje su se ove godine našle na listi.

Naglasili su da ovogodišnju listu karakterišu stagnacija i stabilnost.

- Ukupan rast prihoda u odnosu na 2012. iznosio je svega tri odsto, odnosno tek nešto više od stope inflacije - istakla je partner u "Dilojtu" Sabina Softić i dodala da su, kao i prošle godine, najzastupljeniji na listi sektor robe široke potrošnje i saobraćaja, te energetski sektor, koji čine 65 odsto kompanija sa liste.

Na listu 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi ove godine su ušle 42 kompanije iz zemalja bivše Jugoslavije, a najviše ih je iz Slovenije - 16. Slijedi Hrvatska sa 12 preduzeća, Srbija sa deset i Makedonija sa jednim. Sa aspekta profitabilnosti, najbolja u regionu je bila Naftna industrija Srbije sa 428 miliona evra, a slijede "Hrvatski telekom" i slovenačka "Krka".

Banke i osiguranja

"Dilojt" je objavio i listu 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava, a na njoj se nije našao nijedan predstavnik BiH. Među bankama vodeća je poljska PKO BP banka, a kod osiguravajućih društava PZU iz Poljske.

 

Najbolje kompanije

Pozicija     kompanija   država        prihod (miliona KM)

1.       "PKN Orlen"       Poljska 27.037

2.       "MOL" Mađarska 18.121

3.       "Škoda"     Češka 10.311

4.       "Metinvest"        Ukrajina 9.619

5.       "DTEK"      Ukrajina 8.721

371.   "Optima grupa"   BiH 629,7

434.   "Holdina"  BiH 543,9

480.   "Elektroprivreda BiH"         BiH 496,8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana