Opštine pomažu brendiranje proizvoda

Dragana Keleč
Opštine pomažu brendiranje proizvoda

BANjALUKA - Lokalne zajednice u Republici Srpskoj spremne su da finansijski pomognu proizvođače čiji bi proizvodi mogli da postanu domaći brend.

Iako u Agenciju za bezbjednost hrane BiH još nije stigao nijedan zahtjev iz Republike Srpske za registraciju domaćih proizvoda, u opštinama kažu da su zainteresovani da kandiduju proizvode po kojima je njihov kraj poznat, te da pokrenu postupak njihove zaštite.

U Rogatici, jednoj od 22 opštine iz Srpske koja je predložila svoje proizvode za zaštitu Agenciji za bezbjednost hrane, kažu da su spremni da podrže proizvodnju romanijskog skorup kajmaka, boričkog krompira i meda, koji bi mogli da postanu domaći brend.

- U Rogatici postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje kvalitetnog sjemenskog i merkantilnog krompira, a naše podneblje i nadmorska visina utiču na to da se krompir izdvaja kvalitetom i da bude prepoznatljiv na tržištu - rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rogatice Radovan Rosić i dodao da bi Udruženje proizvođača krompira "Borika" uskoro trebalo da bude registrovano, što je prvi korak ka zaštiti ovog proizvoda.

Rosić je dodao da je ove godine iz opštinskog budžeta izdvojeno 80.000 maraka za podsticaj domaće proizvodnje.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina Predrag Jović rekao je da ova opština za podsticaj poljoprivredne proizvodnje godišnje izdvaja oko 1,1 milion maraka.

- Za zaštitu smo predložili rakije viljamovku, šljivovicu, dunjevaču i kajsijevaču, te semberski kiseli kupus i pršutu, ali ima još kvalitetnih proizvoda koje ćemo nastojati da zaštitimo i stvorimo od njih brend - istakao je Jović i dodao da je do sada najveća prepreka proizvođačima bila neinformisanost o postupku zaštite svojih proizvoda.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredne djelatnosti opštine Ribnik Radmile Galić, podsticajima se nastoje pomoći proizvođači čiji bi proizvodi mogli da budu zaštićeni.

Šef Odsjeka za bezbjednost proizvodnje u Agenciji za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo rekao je da je preduslov za podnošenje zahtjeva za registraciju nekog proizvoda da proizvođač bude registrovan, da ima izrađenu proizvođačku specifikaciju proizvoda, kao i da posjeduje potvrdu o usklađenosti proizvoda sa sertifikatom.

Pravilnik

Dragan Brenjo je rekao da se mogu registrovati prehrambeni proizvodi namijenjeni za ishranu, odnosno svježe meso, mesni proizvodi, sir, jaja, med, ulje, mast, voće i povrće, riba, pivo, alkoholna pića, hljeb, pecivo, kolači, sladoled i mnogi drugi proizvodi.

U zemljama Evropske unije postoji oko 900 zaštićenih proizvoda, od kojih se najviše nalazi u Italiji i to 221, u Francuskoj 178, a u Španiji 141 proizvod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana