Opstanak na tržištu biće veliko iskušenje

Milijana Latinović
Opstanak na tržištu biće veliko iskušenje

BANjALUKA - Nedostatak jagoda na domaćem tržištu i tri puta viša cijena tog voća obilježili su početak sezone u prerađivačkoj industriji, a u preduzećima u čijim pogonima nastaju džemovi, sokovi i salate kažu da su problemi sa kojima se godinama suočavaju kulminirali zbog epidemije virusa korona i da će opstanak na tržištu biti veliko iskušenje.

Prerađivači godinama nedostatak sirovine na domaćem tržištu nadoknađuju uvozom voća i povrća iz regiona da bi uspjeli da ispune godišnji plan i marketima isporuče dovoljne količine proizvoda.

Godina je započela otkupom jagode, a u zavisnosti od kraja do kraja u Srpskoj i rod ovog voća je različit.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže za “Glas Srpske” da jagoda nije bilo dovoljno.

- Otkupna cijena je tri puta viša nego inače. Čekamo da vidimo kako će se situacija razvijati. Mi svoje kupce nećemo ostaviti bez tog slatkog programa, makar otkupljivali od hladnjačara po višoj cijeni - rekao je Mikić. Dodao je da su u “Vitaminki” u toku pripreme za preradu krastavca kornišona, koja bi trebalo da počne krajem mjeseca.

- Procjene su da neće biti dovoljno kornišona na domaćem tržištu i vjerovatno ćemo to što bude nedostajalo morati da uvezemo iz Srbije. Osim toga i crvenu papriku uvozimo - rekao je Mikić.

On je podsjetio da je “Vitaminka” lani imala proizvodnju za oko 70 odsto veću nego 2018. godine te da je to bila veoma dobra godina.

- S obzirom na probleme sa virusom korona prošlogodišnji rezultat je teško dostižan i očekujem da ćemo ipak imati pad obima proizvodnje od oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Opstanak na tržištu biće veliko iskušenje, s obzirom na probleme sa likvidnošću. Osim toga ugostiteljski objekti nisu radili, a to sve utiče na likvidnost - istakao je Mikić, naglasivši da je pred prerađivačima teška godina puna izazova.

Direktor preduzeća “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović kaže za “Glas Srpske” da planiraju da prerade oko osam miliona kilograma voća i povrća u ovoj godini.

- Imamo dobru saradnju sa našim kooperantima, a sve što bude nedostajalo uvešćemo iz Srbije, kao i do sada. U toku je proizvodnja lista kupusa u teglama za Dubaji, a počeli smo i preradu višanja. Biće teško zadržati poziciju na tržištu i nadamo se pomoći Vlade RS - rekao je Filipović, naglasivši da nikoga od zaposlenih nisu otpustili u proteklom periodu.

Dodao je da su problemi “Sava Semberije” sa kojima su se borili i ranije kulminirali u vrijeme epidemije.

- Imamo ogromne probleme sa naplatom naše robe. Taj problem je kulminirao sa pojavom korone, jer sada svi traže alibi u tome. Bivši distributer iz BiH nam duguje 380.000 maraka - rekao je Filipović.

 Radna snaga

Žarko Mikić je rekao da je “Vitaminka” u ovoj godini investirala oko milion maraka u novu opremu te da se priprema za povećanje produktivnosti rada uprkos svim poteškoćama.

- Najvažnije je da smo zadržali radnike i da nastavljamo posao, a sigurno ćemo i ove godine angažovati sezonske radnike. Očekujemo veću ponudu radne snage na tržištu - rekao je Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana