Opravak privrede BiH biće dug

D. K.
Opravak privrede BiH biće dug

BANjA LUKA - Oporavak privrede BiH od udara svjetske ekonomske krize biće dug i težak, ali se već u ovoj godini očekuje blagi rast bruto društvenog proizvoda za 0,5 odsto.

Kazao je juče u Banjoj Luci povodom obilježavanja 35 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta banjolučkog Univerziteta na kojem je održan naučni skup pod nazivom "Uslovi i ograničenja prevladavanja efekata globalne krize", guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On je naglasio da bi političke teme trebalo zamijeniti ekonomskim, a svi resursi treba da su okrenuti prema ekonomskom oporavku zemlje.

Kozarić je rekao da trenutno svi makroekonomski pokazatelji bilježe pad, a BDP je u minusu od tri odsto, što, kako je istakao, govori da je zemlja i dalje u recesiji.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Janez Prašnikar naveo je da je kriza najviše pogodila zemlje izvoznice, te da je Slovenija jedna od njih, jer oko 70 odsto BDP zemlje čini izvoz.

- U Sloveniji se radi na izmjenama sistema usmjerenog na izvoz i zavisnost od tržišta zapadne Evrope i okrenuti smo faktorima privrednog razvoja u državi - kazao je Janez.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Novak Kondić rekao je da je cilj ovog naučnog skupa da se kroz veliki broj naučnih radova pokušaju otvoriti vidici kako na najlakši  način da se prevaziđe svjetska ekonomska kriza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana