Oporavak u Evropi mogao bi da kasni

Glas Srpske
Oporavak u Evropi mogao bi da kasni

ISTANBUL - Zbog manjeg broja fleksibilnih privreda Evropa bi mogla sporije od ostalih svjetskih regiona da napreduje na putu postepenog oporavka od globalne ekonomske krize, upozorio je u petak direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štraus-Kan.

On je na konferenciji za novinare u Istanbulu kazao da je Evropa bila manje pogođena svjetskom ekonomskom krizom od ostatka svijeta, te bi zbog toga i njen oporavak mogao da "kaska".

- Evropa je bila manje pogođena krizom, u smislu da se bolje držala nakon što je došlo do snažnog pada aktivnosti u SAD, ali bi to moglo značiti da bi isto tako mogla sporije da reaguje i na rast aktivnosti u ostalim dijelovima svijeta -  kazao je Štraus-Kan.

Prema njegovim riječima, evropska ekonomija je manje fleksibilna, pa sporije tone, ali se i sporije oporavlja.

- Krutosti evropskih privreda, koje su ih do određene mjere štitile tokom krize, sada otežavaju početak procesa oporavka - objasnio je direktor MMF-a.

Štraus-Kan je ponovio ranije upozorenje da bi svijet trebalo da očekuje slabiji privredni rast od onog u periodu prije krize, te naglasio da je još uvijek prisutna opasnost od ponovnog zapadanja u krizu.

- Ova očekivanja su opravdana, s obzirom na to da se očekuje da će u mnogim zemljama nezaposlenost nastaviti da raste još mjesecima - kazao je Štraus-Kan.

Ovaj ekonomski stručnjak upozorio je na opasnost da se vlade, pod uticajem prognoza da svijet izlazi iz krize, prerano odluče na povlačenje mjera pomoći.

- Bojim se da bi vlade mogle prerano da zaključe da je kriza gotova i da zbog toga odluče da se vrate uobičajenoj politici. To bi bila prava greška i jedna od prijetnji kojih moramo da se čuvamo - istakao je Štraus-Kan.

Svjetska banka

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik kazao je da su zemlje u razvoju još uvijek jako pogođene globalnom recesijom, te je međunarodnim zajmodavcima potreban dodatni kapital kako bi im mogli pomoći. Dok neke ekonomije polako izlaze iz recesije, kaže Zelik, najsiromašnije države još uvijek su pogođene padom svjetske trgovine, nižim radničkim primanjima i manjim prihodima od turizma. On smatra da će i 2010. godina biti teška, jer će brojne vlade obustaviti podsticajne mjere za svoje privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana