Oporavak potražnje za naftom 2010.

Glas Srpske
Oporavak potražnje za naftom 2010.

PARIZ - Globalna potražnja za naftom oporaviće se 2010., nakon što je u 2008. smanjena, a pad se očekuje i u ovoj godini, objavila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA), navodeći kao glavni razlog predstojećeg oporavka potražnju na tržištima u razvoju, prenijele su agencije.

- Očekuje se da će se svjetska potražnja za naftom oporaviti za 1,7 odsto ili 1,4 miliona barela dnevno na godišnjem nivou, na ukupno 85,2 miliona barela dnevno -  objavila je IEA u mjesečnom izvještaju  o naftnim tržištima.

Oporavak će predvoditi potražnja u zemljama izvan Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ističu u IEA-i.

U članicama OECD-a potražnja za naftom porašće u 2010. za blagih 0,2 odsto u odnosu na tekuću godinu, nakon što se većina privrede oporavi od najdublje krize, napominje IEA.

Nasuprot tome, u zemljama koje nisu članice OECD-a potražnja za naftom trebalo bi da u idućoj godini poraste za snažnih 3,5 odsto u odnosu na ovu godinu, s tim da se očekuje da će Kina, Bliski istok i Latinska Amerika imati značajnu ulogu u tom skoku.

Prognoza globalne potražnje za naftom za 2009. ostala je uglavnom nepromijenjena, te u IEA-i očekuju da će pasti za 2,9 odsto ili 2,5 miliona barela dnevno u poređenju s prošlom godinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana