Oporavak od krize na krhkim nogama

Glas Srpske
Oporavak od krize na krhkim nogama

DAVOS - Na otvaranju ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom odmaralištu Davos globalni poslovni lideri upozorili su vlade zapadnih zemalja da bi populističko pooštravanje mjera u finansijskom sektoru moglo da unazadi krhki oporavak poslije najdublje finansijske krize od tridesetih godina prošlog vijeka.

Kako je najavio osnivač i predsjedavajući Foruma profesor Klaus Švab, koji se ove godine održava na temu "Poboljšati stanje svijeta: Ponovo promisliti, ponovo osmisliti i ponovo izgraditi", skupu će prisustvovati više od 2.500 zvaničnika, poslovnih ljudi i predstavnika javnih organizacija iz 90 zemalja širom svijeta, među kojima će biti 30 predsjednika država ili premijera, veći broj ministara spoljnih poslova, trgovine i finansija.

Švab je rekao da na ovogodišnji sastanak treba gledati u kontekstu onoga što se dešava u svijetu.

- Vidimo da sadašnji sistem globalne saradnje ne funkcioniše dovoljno dobro. Zato želimo da na skupu razgovaramo o svim globalnim problemima na sistemski, integrisan i strateški način, a posebno o globalnoj saradnji - rekao je Švab.

Jedan forum u Davosu biće posvećen i zaradama bankara, ali će se ta rasprava voditi iza zatvorenih vrata, najavio je "Dojče vele", navodeći da će "u čuvenom švajcarskom skijaškom gradiću možda početi preispitivanje kapitalizma".

U najavi organizatora stoji da "velika državna pomoć i gubitak povjerenja u kompanije iziskuju temeljito preispitivanje strukture i duha kapitalizma" i da se "mora razmotriti koje bi elemente tržišne privrede trebalo preispitati".

Žan-Klod Triše

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše odbacio je tvrdnje da postoje transatlantske razlike i podržao Obamine planove koje je ocijenio kao "prikladne i interesantne".

- Oni su na istoj liniji sa našom pozicijom, zapravo sa našom željom da se bankarski sektor primora da se bavi prvenstveno finansiranjem realne ekonomije, što je i njegova ključna uloga - rekao je Triše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana