Oporavak metalske industrije u 2010.

Glas Srpske
Oporavak metalske industrije u 2010.

SARAJEVO - Povećana proizvodnja baznih metala i prerada metala u prvom kvartalu ove godine potvrđuju da je došlo do oporavka u metalskom sektoru BiH, ali bi ova grana tek sljedeće godine mogla da dostigne nivo izvoza koji je imala prije početka globalne ekonomske krize.

U Asocijaciji metalnog i elektro sektora industrije Spoljnotrgovinske komore BiH kažu da su ugovori i narudžbe koje imaju metalske firme u BiH sa stranim kompanijama ove godine mnogo veći nego lani, posebno u proizvodnji čelika i aluminijuma, te u preradi i autoindustriji.

- Pojedine firme pokrenule su i treću smjenu, a u nekim preduzećima narudžbe su veće pet do šest puta nego prošle godine - kažu iz ove asocijacije, prenijela je Srna.

Iz Asocijacije dodaju da su sa problemima u ovoj oblasti upoznati Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te entitetska resorna ministarstva i ministarstva zdravlja, kojima je upućeno 11 zahtjeva za poboljšanje ambijenta u ovoj grani privrede.

- Radi se o cijeni i načinu snabdijevanja električnom energijom metalskih firmi, obezbjeđivanju povoljnih kreditnih sredstava preko entitetskih razvojnih banaka, te o socijalnom aspektu, kada je riječ o finansiranju svih dažbina prema državi i radnicima koji su na bolovanju - rekli su iz Asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana