Oporavak evropske privrede tek naredne godine

Glas
Oporavak evropske privrede tek naredne godine

RIM - Predsjednik Evropske centralne banke smatra da je pad aktivnosti u privredama 15-člane evrozone dosegnuo dno, ističući u razgovoru za italijansku televiziju da očekuje postupan oporavak privrede tokom naredne godine.

- Prema našim kalkulacijama, tokom drugog i trećeg tromjesečja ove godine pali smo na dno - istakao je Žan Klod Triše za televiziju RAI 1, objavio je business.hr.

Privreda evrozone u drugom tromjesečju smanjena je 0,2 odsto, a ministri finansija iz Belgije i Francuske su ovih dana pozvali ECB da razmotri mjere kojima bi se podstakle privredne aktivnosti na sastanku na kojem će odlučivati o nivou kamatnih stopa.

ECB je na prošlosedmičnom sastanku ostavila ključne kamatne stope na 4,25 odsto, a iz Trišeovih izjava na konferenciji za novinare održanoj poslije zasjedanja dalo se naslutiti da one određeno vrijeme neće biti mijenjane.

Takođe je naglasio i nužnost sprečavanja drugog kruga inflatornih pritisaka koje bi mogli da stvore zahtjevi za povećanje plata, a kao razloge za zabrinutost istakao je aktuelnu inflaciju od 3,8 odsto.

Mnogi analitičari smatraju su da će ECB ipak sniziti kamatne stope u prvoj polovini naredne godine, budući da je primorana da odgovori na usporavanje rasta aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana