Oporavak ekonomije BiH tokom ove godine

Vedrana Kulaga
Oporavak ekonomije BiH tokom ove godine

BANjA LUKA - Prema predviđanjima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ekonomska situacija u BiH trebalo bi da se stabilizuje tokom ove godine, sa privrednim rastom od nula do jedan odsto.

Ovo je juče u Banjoj Luci, poslije prezentacije ERBD "Tranzicijskog izvještaja" o reformskom napretku i ekonomskom razvoju 29 zemlja centralne Evrope i Azije, kazao ekonomski stručnjak EBRD-a Piter Senfi

On je rekao da se, pored stabilizacije ekonomske situacije, od iduće godine u BiH očekuje privredni rast od oko dva odsto.

- BiH ima potencijal za privredni rast u srednjoročnom i dugoročnom periodu, ali da bi se to ostvarilo potrebno je izvršiti strukturalne reforme -  istakao je Senfi.

Dodao je da ako BiH uspije da uradi sve potrebne reforme ona će postati primamljiva za strane investitore.

Senfi je naglasio da se što prije moraju otkloniti problemi otežanog izdavanja dozvola, naročito građevinskih i administrativnih.
Komentarišući ekonomsku situaciju u BiH, u odnosu na zemlje u regionu, Senfi je rekao da je ekonomska kriza, koja je pogodila i BiH, ostavila određene posljedice.

- Posredstvom krize, u BiH je došlo do smanjenja stranih investicija, što je uticalo na negativan privredni rast - rekao je Senfi i dodao da ekonomska situacija u BiH nije gora u odnosu na druge zemlje u regionu.

Šef kancelarije EBRD za BiH Đulio Moreno istakao je da je EBRD u protekle tri godine u BiH potpisala 31 projekat ukupne vrijednosti od oko 600 miliona evra, dodavši da ova banka i ubuduće planira različite investicije u zemlji, da bi se efekti ekonomske krize što manje osjetili.

- Nastavićemo sa investiranjem u infrastrukturne projekte, prvenstveno one koji se odnose na puteve, aerodrome i željeznice. Prioritet su nam i projekti iz oblasti energetike, kao i finansiranje privatnog i finansijskog sektora posredstvom kredita koji će biti dodjeljivani posredstvom mikrokreditnih organizacija, te investiranje projekata za razvoj malih i srednjih preduzeća - rekao je Moreno i dodao da je EBRD otvorena i za druge projekte koji bi mogli pomoći privredi BiH.

Planovi

Đulio Moreno je istakao da je EBRD lani u Republici Srpskoj potpisala ugovor u vrijednosti od 21 milion evra za finansiranje petlje u Mahovljanima i da se planira finansiranje druge faze vodosnabdijevanja i prerade otpadnih voda u Bijeljini. Moreno je dodao da su u toku i pregovori u vezi sa projektima u energetskim sektoru, odnosno sa "Elektrokrajinom" u Banjoj Luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana