Oporavak ekonomija počinje 2010. godine

Glas Srpske
Oporavak ekonomija počinje 2010. godine

VAŠINGTON - Oporavak svjetske ekonomije mogao bi uslijediti početkom iduće godine, tri mjeseca ranije nego što se očekivalo, izjavio je za jedan italijanski dnevnik direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štraus Kan, prenijele su agencije.

Štarus Kan je naglasio da, bez obzira na ovo, oporavak od recesije, vjerovatno će u početku biti slab.

- Godinu dana govorimo da bi oporavak mogao nastupiti u prvoj polovini iduće godine. Sada postoji mogućnost da nastupi i tri mjeseca ranije, što bi bila dobra vijest - kazao je Štraus Kan i dodao, da bez obzira što je najgori dio krize prošao i što se "vidi kraj tunela, još uvijek smo u krizi".

- Razlog za to je što problem predstavljaju društvene posljedice krize, poput nezaposlenosti, koja će nastaviti da raste još barem godinu dana - zaključio je direktor MMF-a.

On je nagovijestio da će u narednom periodu biti objavljeno više revidiranih MMF prognoza za svjetsku ekonomiju.

- Svjetske ekonomske prognoze koje se spremamo da objavimo biće optimističnije, ali ipak, neće se puno razlikovati od onih iz jula - kazao je Štraus Kan za italijanski list.

On je istakao da se uočeni napredak u pogledu oporavka svjetskih privreda, može objasniti nizom različitih faktora, uključujući obnavljanje zaliha u kompanijama i sprovođenje mjera ekonomske politike u cilju podrške privredi.

G20

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je, uoči samita Grupe 20 (G20) najrazvijenijih zemalja i privreda u ubrzanom usponu, da lideri velikih ekonomija moraju naći put za održivi ekonomski rast, izbjegavajući pri tom "neuravnoteženosti iz prošlosti". Obama, koji će prisustvovati samitu G20 u Pitsburgu 24. i 25. septembra, ukazao je da su svjetske privrede sada u boljem položaju nego što su bile prije godinu dana, budući da je trgovina u porastu, da stresovi na finansijskim tržištima jenjavaju, a finansijske institucije povećavaju neophodni kapital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana