Oporavak banaka u BiH, Sloveniji se ne piše dobro

Marina Čigoja
Oporavak banaka u BiH, Sloveniji se ne piše dobro

Banjaluka - Analiza profitabilnosti bankarskih sistema u jugoistočnoj Evropi za 2011. godinu pokazala je da su bankari u BiH povećali profit u odnosu na 2010. godinu kada su ostvarili negativan rezultat, dok se Slovencima ne piše dobro.

U analizi koju je uradio portal "moj-bankar.hr" na osnovu stope vraćanja uloženog kapitala, utvrđeno je da je bankarski sistem BiH apsorbovao gubitke u 2010. i vratio se pozitivnom trendu poslovanja u 2011. godini. Ističe se da je bankarski sistem BiH lani dostigao nivo profitabilnosti od sedam odsto, što ga svrstava u sredinu u ovom regionu po profitabilnosti.

- I dalje su najprofitabilniji bankarski sektori Češke, Poljske i Slovačke, dok Rumunija i Bugarska, koje su imale negativan prinos, još uvijek plaćaju danak krizi koja je uticala na sektor nekretnina i na obim robne razmjene, odnosno izvoza, koji su imali negativni uticaj na bankarski sektor - ističe se u analizi.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Radovan Bajić kaže da pozitivan rezultat banaka u BiH u prošloj godini pokazuje da je i u uslovima velike krize moguće imati pozitivno poslovanje.

Bajić dodaje da su opšti uslovi poslovanja u BiH u finansijskom sektoru na nivou prosjeka u regionu i da su ovi rezultati očekivani.

- Sedam odsto prinosa na kapital je nešto što je bilo i očekivano i naš rezultat je indikator da banke mogu da ulažu u realni sektor - kazao je Bajić i dodao da u Udruženju i u ovoj godini očekuju slične pokazatelje kao u 2011. godini.

Kada su u pitanju zemlje u okruženju, portal navodi da je 2011. godina bila vrlo dinamična. Hrvatsko bankarsko tržište je u 2011. ostvarilo ukupni povrat na kapital u iznosu od sedam odsto, čime je ova zemlja, kao i BiH, svrstana u sredinu po profitabilnosti, dok je Srbija ostvarila povrat od šest odsto.

- NLB, sa 20 odsto problematičnih kredita u svom portfelju, povukla je bankarski sektor Slovenije na nezavidno mjesto najneprofitabilnijeg bankarskog sektora regije, sa ostvarenim gubitkom banaka u iznosu većem od 200 miliona evra, odnosno negativnog povrata na kapital banaka od minus 11,7 odsto. Za Sloveniju nastavak ovog trenda se očekuje i u 2012. godini, sa najavom guvernera Marka Kranjca da čak trećina preduzeća ne može otplaćivati kredite - navodi se u analizi.

U 2012. godini analitičari očekuju slične trendove kao i u 2011, ali naglašavaju da i tu prognozu, gledajući neizvjesnost oko Grčke i Španije, treba uzeti sa rezervom.

Banke u RS

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, banke u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine ostvarile su 16,2 miliona KM dobiti, što je za 38 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana