Opet pale cijene dionica

Glas Srpske
Opet pale cijene dionica

LONDON, NjUJORK, TOKIO - Trgovanje na svjetskim berzama, poslije trodnevnog rasta, juče je obilježio snažan pad cijena dionica i berzanskih indeksa, prenose agencije.

Na azijskim berzama cijene dionica su pale jer slabi poslovni rezultati američkih kompanija, pad cijene nafte i sirovina, te brojni statistički podaci pokazuju da recesijske prijetnje svjetskoj privredi rastu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je potonuo za 6,8 odsto. Najviše su pale cijene dionica velikih izvoznika, poput "Sonija", zbog jačanja jena prema dolaru, što bi moglo da smanji prihode japanskih kompanija sa inostranih tržišta. Tonu i azijske burzeU Hongkongu je Hang Seng indeks pao gotovo tri odsto, a loše raspoloženje vlada i na ostalim azijskim berzama. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je u minusu oko 3,8 odsto.

Na evropskim berzama vodeći indeksi pali su više od dva odsto zbog strahovanja ulagača od recesije, te pada cijena nafte i sirovina. FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je 2,5 odsto, na 900 bodova. Pariski CAC i frankfurtski DAX indeks takođe su bili na gubitku više od dva odsto, dok je londonski FTSE indeks u minusu oko 1,2 odsto.

Strah od recesije i slabljenja potražnje izazvao je pad cijena nafte, rude i drugih sirovina, zbog čega je pod najvećim pritiskom bio rudarski sektor. Tako je cijena dionice "Vedanta risorsa" potonula više od osam, "Bilitona" više od sedam, a "Rio Tinta" više od 3,5 odsto.

Europske burze počele s padom većim od 2 posto U punom zamahu je sezona objavljivanja poslovnih rezultata kompanija. Više je onih ispod, nego iznad očekivanja analitičara, što je posljedica dugotrajne finansijske krize i slabljenja svjetske privrede.

I cijene dionica na Volstritu u utorak su osjetno pale jer su slabi poslovni rezultati niza američkih kompanija, kao i pad cijena nafte i sirovina oživjeli strahovanja od recesije. Dow JonesProblemi realnog sektora smrknuli Wall Street Jones indeks potonuo je 2,5 odsto, S&P indeks pao je 3,08 odsto, a Nasdax indeks potonuo 4,14 odsto, na 1698 bodova. Dalji pad kamata u međubankarskom kreditiranju pokazuje da se situacija na kreditnom tržištu stabilizuje i da napori finansijskih i monetarnih vlasti širom svijeta daju rezultate.

Indeks straha

Kolika nesigurnost vlada na Volstritu pokazuje i to što je u četvrtak dnevni promet bio najmanji u proteklih mjesec dana.

Uz to, ponovo je počeo da raste VIX indeks Čikaške berze opcija, popularno zvan indeks straha. Ipak, njegov sadašnji nivo od 53 boda znatno je ispod rekorda od 81 boda, dostignutog prošlog četvrtka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana