Opet padaju cijene dionica

Glas Srpske
Opet padaju cijene dionica

LONDON, NjUJORK, TOKIO - Na većini svjetskih berzi vodeći indeksi i cijene dionica ponovo su juče izgubili na vrijednosti, prenose agencije.

Na evropskim berzama na početku jučerašnjeg trgovanja vodeći indeksi su pali, povučeni padom cijena dionica u finansijskom sektoru. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica pao je dva odsto. Cijena dionice Dojče banke potonula je 6,7 odsto. Cijena dionice " Svis rea" 18 odsto.

I dionice na Vosltritu posrnule su u srijedu, nakon što su poslovni rezultati "Krafta" i "Diznija" razočarali ulagače.

Medijski gigant "Volt Dizni" zaronio je 7,9 odsto, nakon što je izdao saopštenje o padu kvartalnog profita za 32 odsto usljed manjih prihoda od tematskih parkova i filmova. Tromjesečna dobit "Kraft fudsa" potonula je ček 72 odsto zbog troškova restrukturisanja i pada prodaje, pri čemu je dionica ove prehrambene kompanije zaronila 9,2 odsto. Među finansijskim dionicama svojim padom od 11 odsto istakla se Banka Amerika.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao je 1,1 odsto. Azijske dionice pale su zbog zabrinutosti da se globalna recesija produbljuje. Najveći azijski proizvođač lijekova "Tekada farmaceutikal" pao je 3,4 odsto.

Ulagače je dodatno zabrinuo podatak o padu korporativnih profita u Aziji, jer globalna recesija drastično smanjuje potražnju za automobilima, sirovinama i potrošačkom elektronikom.

Prognoze

Analitičari "Meril Linča" prognozirali su da bi se dobit azijskih kompanija, ako se izuzmu japanske, u ovoj godini mogla spustiti 13 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana