Opet moguć prekid isporuke gasa

Glas Srpske
Opet moguć prekid isporuke gasa

MOSKVA - Ruski energetski gigant "Gasprom", upozorio je da će ponovo prekinuti isporuku gasa Ukrajini 8. marta ako ta država ne plati dug od 400 miliona dolara, javila je Srna.

Šef finansija "Gasproma" Andrej Kruglov, izrazio je na sastanku borda direktora, zabrinutost za mogućnosti Ukrajine da plati februarski račun, objavio je juče list "Komersant".

 - Ako ne plate dug od 400 miliona dolara do 7. marta, onda ćemo 8. marta ponovo morati da prekinemo isporuku gasa Ukrajini - rekao je on.

Rusija je prekinula isporuku gasa Ukrajini 31. decembra prošle godine zbog neplaćenih dugova i cijene gasa, što je izazvalo najtežu energetsku krizu u Evropi.

Dvije strane potpisale su novi sporazum 19. januara i "Gasprom" je obnovio isporuke.

Ukrajinska državna gasna kompanija "Naftogas", saopštila je prošle sedmice da možda neće biti u stanju da plati dug "Gaspromu" zbog domaćih klijenata koji ne plaćaju račune.
Zemlja se trenutno bori sa teškom ekonomskom krizom i rizikuje gubitak zajma Međunarodnog monetarnog fonda, što je osnovni strani priliv novca ovoj zemlji za ovu godinu, zbog buyetskih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana