OPEK smanjuje proizvodnju nafte

Glas Srpske
OPEK smanjuje proizvodnju nafte

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u petak na sastanku u Beču odlučila da će smanjiti proizvodnju za 1,5 miliona barela po danu kako bi spriječila dalje smanjenje cijena nafte, javile su agencije.

Jedan barel iznosi 159 litara.

Smanjenje proizvodnje u odnosu na sadašnjih 28,8 miliona barela dnevno stupiće na snagu 1. novembra.

Odluka o smanjenju dnevne proizvodnje za skoro pet odsto ipak nije zaustavila snižavanje cijena na svjetskim tržištima, pa je u petak, u Njujorku barel sirove nafte pojeftinio za tri dolara i iznosio je 64,61 dolar.

- I ranije je bilo smanjenja dnevne kvote proizvodnje za dva miliona barela. Nisam ubijeđen da će novo smanjenje biti dovoljno da zaustavi pad cijene nafte. Moramo vidjeti šta još OPEK planira da učini do kraja godine - rekao je jedan od analitičara tržišta Rob Lolin.

U julu je barel nafte dostigao rekordnih 147 dolara, ali su se od tada cijene nafte strmoglavile, ponajviše zbog straha da će globalna recesija smanjiti potražnju.

Cijena referentne korpe OPEK-ove nafte pala je sredinom oktobra ispod nivoa od 70 dolara za barel.

Naftni kartel inače proizvodi oko 40 odsto svjetske nafte.

Analitičari su kazali da kartel mora smanjiti proizvodnju za više od milion barela dnevno kako bi amortizirao negativne uticaje globalne finansijske i privredne krize i snažnog dolara na cijene nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana