OPEK rekordno smanjuje proizvodnju

Glas Srpske
OPEK rekordno smanjuje proizvodnju

ORAN, LONDON - Članice Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEK), saglasne su da za rekordnu količinu smanje dnevnu kvotu proizvodnje "crnog zlata", izjavio je juče saudijski ministar za naftu Ali al Nuaimi, javile su agencije.

- Postoji konsenzus o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno - rekao je Al Nuaimi novinarima u alžirskom gradu Oranu.

Ministri OPEK-a sazvali su sastanak zbog pada cijene nafte na svjetskom tržištu, koje su sada za 70 odsto niže nego u julu kada su dostigle rekordan iznos od 147 dolara za barel. Pad cijene nafte uzrokovan je smanjenjem potražnje za ovim energentom usljed globalne ekonomske krize.

Smanjenje proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno predložila je Saudijska Arabija.

Sastanku u Alžiru prisustvovali su i predstavnici Rusije, Sirije, Omana i Azerbejdžana, zemalja izvoznika koji ne pripadaju organizaciji, ali koji na tržište ukupno donose oko 13 odsto nafte. I te zemlje su najavile da će se pridružiti smanjivanju ponude.

Cijena nafte juče je porasla za više od jednog dolara na iznos od skoro 45 dolara po barelu pred početak sastanka OPEK-a.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za 1,39 dolara i iznosila je 44,99 dolara po barelu. U Londonu je cijena svijetle sirove nafte "brent" veća za 1,61 dolar i sada je 48,26 dolara po barelu.

Inflacija

BRISEL - Pad cijena nafte doveo je u novembru do smanjenja inflacije na 2,1 odsto u 15 država koje za zajednički novac imaju evro, saopštio je juče statistički biro EU. Inflacija u evrozoni sada je blizu odrednice centralne banke od ispod dva procenta, a u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, je sa 1,4 odsto ispod te granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana