OPEK ne mari, čeka kapitulaciju SAD

Agencije
OPEK ne mari, čeka kapitulaciju SAD

Predstavnici članica OPEK-a dogovorili su se danas na sastanku da zadrže ciljanih 30 miliona barela nafte dnevno uprkos niskim cijenama.

Organizacije zemalja proizvođaca nafte opet su odlučile da ne popusti pred rivalima, u nadi da će američki proizvođači nafte iz škriljca i drugi koji eksploatišu naftu skupim procedurama prvi kapitulirati, ocjenjuje agencija Blumberg.

Odluka je očekivana pošto su Iran i Saudijska Arabija došli na sastanak navodeći da OPEK-u neće prepustiti ovlašćenje za odluku koliko nafte mogu prodavati, navodi agencija Asošiejtid pres.

OPEK je prethodnih sedam sastanaka formalno zadržavao nivo proizvodnje, ali je zapravo proizvođeno makar milion barela više.

Saudijska Arabija proizvodi više od trećine proizvodnje OPEK-a s ciljem da zadrži udio u tržištu naspram proivođača nafte koji nisu u tom kartelu.

OPEK se u novembru opredjelio za saudijsku strategiju odbrane tržišta a ne cijena, koje su u jednom trenutku prošče godine pale za više od 50 odsto. Od tada se proizvodnja nafte povećavala uprkos niskim cijenama, ali je došlo i do rekordnog smanjenja aktivnosti na amertičkim bušitinama kao i značajno smanjenje planiranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana