Opada proizvodnja duvana u Srpskoj

Tanja Šikanjić
Opada proizvodnja duvana u Srpskoj

BANjALUKA - Obim proizvodnje duvana u Republici Srpskoj smanjen je za 9,5 odsto tokom prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Rukovodilac proizvodnje u bijeljinskom preduzeću za otkup duvana AD "Duvan" Čedo Gotovčević rekao je da je samo na području Semberije, gdje je godišnja proizvodnja duvana ranije iznosila 1.000 tona, posljednjih godina smanjena na trećinu i iznosi svega 300 tona.

On je istakao da je na takvo stanje najviše uticao rast cijena inputa, dok je cijena sirovog duvana skoro nepune dvije decenije ostala ista.

- Cijene duvana se nisu mijenjale od 1992. godine, dok su materijali i druge sirovine za proizvodnju znatno poskupjele. Osim toga, premije na duvan su smanjene sa 1,50 na 0,37 KM, što je uticalo na rentabilnost proizvodnje - istakao je Gotovčević.

On je dodao da je usljed takvog stanja veliki broj proizvođača duvana odustao od tog posla.

- Od više od 400 proizvođača duvana na području Semberije danas je ostalo njih stotinjak, a jedina prednost je u tome što proizvođači siju duvan na većim površinama zemljišta - istakao je Gotovčević.

Naglasio je da proizvođači nisu u mogućnosti da proširuju proizvodnju zbog znatno većih ulaganja koja su u tom slučaju neophodna.

- Sušnica za duvan na lož ulje je veoma skupa, a prepravka sušnice na ugalj košta 7.000 KM, što je takođe mnogo s obzirom na prihode koje proizvođači ostvaruju - istakao je Gotovčević i dodao da bi jedini spas za proizvođače bilo povećanje cijene duvana u fabrikama.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja je rekao da BiH uvozi dvadeset puta više duvana nego što ga proizvodi.

- Proizvodnja duvana u RS je daleko manja u odnosu na potrebe, a duvanski proizvodi se u enormnim količinama uvoze iz inostranstva. To i nije čudo, imajući u vidu da u RS imamo samo jednu fabriku duvana, u kojoj je smanjen obim poslova i koja u tehnološkom smislu veoma loše funkcioniše - istakao je Kopanja.

On je kazao da iako Fabrika duvana Banjaluka po ugovoru poslije  privatizacije na godišnjem planu treba da proizvodi 1.000 tona cigareta svih kategorija, prosječna ostvarena proizvodnja za posljednje tri godine iznosi 472.941 kilogram cigareta što je 52 odsto manje u odnosu na plan.

Dodao je da je u pripremi Zakon o duvanu RS, koji će biti usklađen sa evropskim direktivama i propisima, a kojim će se urediti tržište i oblast proizvodnje duvana.

UIO BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2010. godini je iz BiH izvezeno cigareta u vrijednosti 15 miliona KM, a za isti period je u BiH uvezeno cigareta u vrijednosti 365 miliona KM.

- U odnosu na 2009., prošle godine je smanjen izvoz cigareta iz BiH za 1,8 miliona KM, dok je u istom periodu povećan uvoz za 31 milion KM - rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana