Opada iznos prebijenog duga

Marijana Miljić
Opada iznos prebijenog duga

Banjaluka - Privrednici i javni sektor na trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji prebili su svega 37,11 miliona KM obaveza i potraživanja, što je najmanji iznos od kada je zaživjelo prebijanje duga.

Prema preliminaranim rezultatima Banjalučke berze u trećoj kompenzaciji obaveze i potraživanja prebilo je 768 učesnika.

- Oni su na registrovane adrese elektronske pošte dobiti preliminarne izvještaje. Do sutra mogu da ih  ispravljaju, a nakon toga dobiće konačne izvještaje o trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji koja je održana u ponedjeljak - saopšteno je iz Banjalučke berze.

U drugoj ovogodišnjoj kompenzaciji 908 učesnika prebilo je 56,85 miliona maraka duga, dok je u prvoj njih 632 kompenzovalo 67,09 miliona KM obaveza i potraživanja. Ukupni iznos prebijenog duga u tri kompenzacije u ovoj godini dostigao je 161,05 miliona obaveza. U kompenzacijama koje su održane u prošloj godini pojedinačni iznos prebijenog duga dostizao je i 111 miliona maraka.

Privrednici ističu da se iznos prebijenog duga smanjuje jer je veliki iznos kompenzovan u prethodne dvije godine koliko funkcioniše sistem multilateralne kompenzacije putem Banjalučke berze.

- S obzirom na to da privreda i javni sektor čiste dug i potraživanja može se očekivati da taj iznos i dalje opada. Zakon o multilateralnoj kompenzaciji je jedno od boljih zakonskih rješenja koje je usvojila Vlada RS jer je pomogao da unutrašnji dug bude sveden na razumnu mjeru - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Posljednja od četiri multilateralne kompenzacije planirane ove godine biće održana 24. oktobra. Od kada je zaživio sistem multilateralne kompenzacije i cesije prebijeno je više od 455 miliona KM obaveza. Multilateralne kompenzacije i cesije, osim na privredu, na koju se primarno odnose, pozitivno utiču i na javni sektor koji je učesnik prebijanja duga.

Unaprijediti sistem

Iz Banjalučke berze ranije su najavili da će sistem multilateralne kompenzacije biti unaprijeđen i u ovoj godini. Planirano je da unutar sistema budu emitovane i prenošene mjenice, što bi doprinijelo smanjenju nelikvidnosti privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana