Onlajn poslovanje osvaja ekonomske sile

Agencije
Onlajn poslovanje osvaja ekonomske sile

BOSTON - Kada bi internet bio država on bi bio peta ekonomska sila u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Indije i Njemačke, navodi se u studiji konsultantske firme “Boston konsulting grup”, prenose agencije.

Prema ovom izvještaju, do 2016. godine u svijetu će biti tri milijarde internet korisnika, a prema predviđanjima poslovanje preko interneta, koje igra sve veću ulogu u rastu privreda, do 2016. godine će s 4.200 milijardi dolara učestvovati u ukupnom bruto domaćem proizvodu članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta.

U 2010. godini je bilo 1,9 milijardi internet korisnika, a ostvaren je bruto nacionalni prihod od 2.300 milijardi dolara.

U saopštenju se navodi da će “internet ekonomija” rasti tempom od osam odsto godišnje u razvijenim zemljama, kao i dvostruko više na tržištima u razvoju.

Indija i Argentina ostvariće najveći rast od 23, odnosno 24 odsto.

- Internet ekonomija je jedna od pozitivnih priča o razvoju svijeta - izjavio je analitičar BCG-a i jedan od autora izvještaja Dejvid Din.

U nekim zemaljama, uključujući Francusku, Njemačku i Kinu, mala i srednja preduzeća koja aktivno posluju na internetu ostvarila su znatno veći rast prodaje od firmi koje nisu dovoljno prisutne na internetu.

- Širom svijeta, MSP koja koriste internet razvijaju se brže i otvaraju više novih radnih mjesta nego ona preduzeća koja to ne rade - izjavio je ekonomista BCG Pol Cvilenberg.

On je dodao da države mogu da ojačaju svoju konkurentnost i prospekte privrednog rasta ohrabrivanjem preduzeća da se okrenu internetu.

U Velikoj Britaniji “internet ekonomija” učestvuje sa 8,3 odsto u bruto domaćem proizvodu, što predstavlja navjeći udio u odnosu na bilo koju drugu zemlju Grupe 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana