Omogućen bescarinski izvoz i uvoz robe

Glas Srpske
Omogućen bescarinski izvoz i uvoz robe

LONDON - BiH će od 18. aprila početi sa izdavanjem ATA Karneta, jedinstvenog međunarodnog carinskog dokumenta koji obezbjeđuje dozvolu za privremeni bescarinski izvoz i uvoz robe na godinu.

Analitičari navode da je ovo važno dostignuće za Međunarodnu privrednu komoru jer se BiH nalazi među deset zemalja koje je mreža organizacija udruženih u međunarodni lanac garancija ATA Karnet označila kao prioritetne, prenose agencije.

BiH je važna tranzitna zemlja u regionu Balkana, gdje Srbija i Crna Gora već sprovode ovaj sistem.

- BiH je karika koja nedostaje u važnom lancu za privremeni uvoz i izvoz robe. Transport robe biće mnogo lakši za korisnike ATA Karneta koji idu preko Balkana - istakao je Piter Bišop, predsjedavajući VATAC-a, radnog tijela odgovornog za rukovođenje međunarodnim garantnim lancem za ATA Karnet, koji funkcioniše poput pasoša za robu.

Za izdavanje ATA Karneta nadležna je Spoljnotrgovinska komora BiH.

Ovaj dokument posebno je koristan kompanijama koje donose uzorke kupcima, izlažu na sajmovima ili prevoze opremu.

U lanac spadaju komore i poslovne organizacije koje su nacionalne carinske vlasti odredile da izdaju i daju garancije za Karnets.

Više od 150.000 Karnetsa izdaje se svake godine širom svijeta za robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na 17 milijardi dolara.

Karnets pokriva svu robu na međunarodnom tržištu, osim kvarljive robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana