Olakšati postupak osnivanja preduzeća

Glas Srpske
Olakšati postupak osnivanja preduzeća

BIJELjINA - Osim političke nestabilnosti, strane investitore da ulažu u zemlje sa prostora bivše Jugoslavije i dalje najviše obeshrabruje neregulisan pravni sistem, a olakšavanje postupka osnivanja preduzeća omogućilo bi veći priliv inostranog kapitala na ove prostore, piše "Radio Slobodna Evropa", prenijela je Srna.

Zemlje zapadnog Balkana u posljednje vrijeme nastoje da pojednostave procedure za registraciju firmi, ali im glavni problem u tome predstavljaju, navodi se u izvještaju, previsoki porezi i otežani uslovi poslovanja.

- S ciljem pojednostavljivanja procedura registracije preduzeća u RS je realizovan projekt Svjetske banke i Američke agencije za razvoj pod nazivom "Giljotina propisa" - javlja "Radio Slobodna Evropa".

- U Srbiji se može otvoriti preduzeće i započeti biznis za jedan dan i 500 evra kapitala, međutim, privrednici se žale na skupu administraciju i prevelike poreze i državne takse, zbog čega dio stranih investitora napušta Srbiju - stoji u analizi.

Na Kosovu za registraciju firme potrebna je lična karta i 50 evra.

"Slobodna Evropa" navodi da je u Hrvatskoj zbog ekonomske krize lakše otvoriti firmu nego opstati na tržištu.

I u Makedoniji je relativno lako registrovati firmu, ali glavni problemi počinju kasnije, zbog nepovoljnih kredita i ostalih uslova poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana