Olakšana razmjena podataka o firmama

Vedrana Kulaga
Olakšana razmjena podataka o firmama

BANjA LUKA - Predstavnici Privredne komore RS i banjolučkog Osnovnog suda potpisali su juče u Banjoj Luci protokol o saradnji na osnovu kojeg će sve informacije o privrednim subjektima u Srpskoj u Privredni registar biti slate elektronskim putem.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da je potpisivanje sporazuma od izuzetne važnosti jer će na ovaj način privredni subjekti steći subjektivitet registracijom u Osnovnom sudu, a za Komoru je važno da raspolaže ovakvim relevantnim podacima.

- Ovo doprinosi podizanju svijesti o vidovima elektronskog komuniciranja u RS. Na ovaj način želimo da pomognemo privrednim subjektima i potencijalnim korisnicima podataka iz Privrednog registra, ali i da utičemo na privredne subjekte da rade na jačanju elektronske pismenosti kako bi postali konkurentniji i bolje pratili tokove poslovanja - rekla je Ristićeva i dodala da će podaci iz Registra biti na raspolaganju sudovima u RS.

Zamjenik predsjednika Osnovnog suda Banja Luka Nedeljko Milijević istakao je da će ovo podstaći inostrana i domaća ulaganja u privrednu, a svi podaci koji su potrebni za poslovanje privrednih subjekata naći će se na jednom mjestu.

- Osnovni sud ranije je Privrednoj komori dostavljao rješenja u pismenoj formi putem pošte, ali će to od sada ići elektronskim putem. Sud kao državni pravosudni organ na ovaj način pomaže privredi i ide u susret privrednicima. Korist će biti obostrana jer će informacije Privredne komore biti korisne našim sudijama u rješavanju sudskih predmeta, prvenstveno finansijskih izvještaja - istakao je Milijević i dodao da će ovo olakšati rad Sudu i da će pomoći razvoju domaće privrede.

Privredni registar

Dragica Ristić je podsjetila da su, donošenjem Zakona o privrednoj komori RS tokom 2008. godine i donošenje Zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS, stvoreni zakonski preduslovi za potpisivanje ovog protokola, kao i za formiranje Privrednog registra.

- On je zamišljen kao jedinstvena baza podataka sa svim bitnim podacima o registrovanim privrednim subjektima na jednom mjestu, a podaci se mogu dobiti preko portala Privredne komore - rekla je Ristićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana