Olakšan stečaj u posrnulim preduzećima

Marina Čigoja
Olakšan stečaj u posrnulim preduzećima

BANjA LUKA - Iako se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku predviđa da stečajni postupak u nekom preduzeću u Republici Srpskoj treba da bude sproveden u periodu od jedne godine, u Udruženju stečajnih upravnika RS smatraju je ovaj rok preoptimističan, te da se kompletan stečaj ne može okončati za manje od dvije godine.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević. On je kazao da je Udruženje uputilo 26 amandmana na ovaj Prijedlog zakona, koji bi pred poslanicima Narodne skupštine RS trebalo da se nađe na idućoj sjednici, od kojih je sedam usvojeno.

- Izmjena koja se odnosi na to da se za jednu godinu sprovede stečaj donesena je pod pritiskom Sindikata. U praksi se pokazalo da se stečaj, ako se traži najbolje ekonomsko rješenje, ne može sprovesti za manje od dvije godine. To se pokazalo i na primjerima preduzeća iz Srbije i Hrvatske - kazao je Kovačević.

Izmjenama ovog zakona utvrđeno je i da stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak u preduzećima čija stečajna masa prelazi pet miliona, dok je do sada taj cenzus iznosio milion maraka.

Jedna od suštinskih izmjena Zakona o stečaju RS jeste da su skupštine povjerilaca preduzeća dobile veća ovlašćenja. Ova tijela sada će kao uslov prodaje moći kupcu da postave najnižu prodajnu cijenu i obavežu ga da zadrži privrednu djelatnost firme, zaposli određen broj radnika i zagarantuje ulaganja.

Kovačević je rekao da su izmjene i dopune ovog zakona bile neminovne, ali da je njima, između ostalog, trebalo jasno da bude predviđeno na koji način će se kazniti odgovorni za propast preduzeća.

- Potrebno je da se utvrde stvarne činjenice i uzroci zbog kojih su pojedini privredni subjekti došli u stečaj, jer se često dešava da stečajni upravnici dolaze u "privredna groblja", odnosno potpuno uništena preduzeća. Zbog toga tražimo da se usvoje naši amandmani i da se utvrdi odgovornost i predvide veće kazne za one koji su preduzeće doveli u takav položaj - rekao je Kovačević.

Dodao je da se u 99 odsto slučajeva ne radi o objektivnim okolnostima koje su dovele do propasti preduzeća, već o privatnim interesima pojedinaca.

- Smatram da je izuzetno važno da znamo ko je odgovoran za dovođenje preduzeća do stečaja. Zakonom o krivičnom postupku predviđeno je da onaj ko dovede preduzeće u stečaj mora krivično da odgovara, ali nisam upoznat da je neko za to odgovarao - naglasio je Kovačević.

Prijedlozi

Dušan Kovačević kaže da je jedan od prijedloga Udruženja stečajnih upravnika RS da se otklone nedostaci u vezi s hipotekama, kao i da se u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o stečaju ugradi klauzula po kojoj onaj ko kupi stečajni kapital, posebno ako se radi o proizvodnom preduzeću, mora da nastavi proizvodnju u toj firmi najmanje tri godine od dana kupovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana