Okončani pregovori RS sa Evropskom investicionom bankom

M.Č.
Okončani pregovori RS sa Evropskom investicionom bankom

LUKSEMBURG - Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 100 miliona evra za finansiranje izgradnje i obnove vodovodne i kanalizacione infrastrukture u 24 opštine Republike Srpske, rekao je juče "Glasu Srpske" ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je istakao da u strukturi finansiranja učestvuje i kredit Investiciono-razvojne banke RS od 50 miliona evra, te bespovratna sredstva koja su obezbijeđena uz pomoć EIB-a u vrijednosti od 35 miliona i 15 miliona evra vlastitog učešća.

- U jednom broju opština smo već kroz Razvojni program RS finansirali ove projekte i to će se tretirati kako vlastito učešće. Kredit je odobren na 25 godina uz grejs period od šest godina. Imamo mogućnost da izaberemo kamatnu stopu evribor plus fiksni ili promjenljivi dio. U ovom trenutku promjenljivi dio je povoljniji i ona iznosi oko 1,6 odsto na godišnjem nivou, dok je fiksna oko 4,5 odsto na godišnjem nivou. Kod svake tranše možemo da izaberemo kamatu koju želimo - kazao je Džombić.

Dodao je da je razgovarano i o izgradnji bolnice u Bijeljini i rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra u Banjaluci.

- Ovaj projekat je procijenjen na 100 miliona evra. EIB je spremna da podrži projekat sa kreditom od 50 miliona evra i njihove analize su pri samom kraju, tako da bi pregovori o ovom kreditu mogli da počnu polovinom jula - kazao je Džombić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana