Okonani pregovori za Južni tok

Glas Srpske
Okonani pregovori za Južni tok

MOSKVA - Stavljanjem slovenačkog potpisa na sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok", Rusija je okončala pregovore sa svim evropskim partnerima za jedan od najvažnijih gasnih projekata u Evropi, rekao je premijer Ruske Federacije Vladimir Putin, prenijele su agencije.

- Potpisali smo sporazume sa svim neophodnim evropskim partnerima, kako bi ovaj projekat bio ostvaren. U ovoj fazi ključno je  uložiti zajedničke napore i napraviti studiju izvodljivosti, a zatim pristupiti izgradnji gasovoda - kazao je Putin proteklog vikenda poslije potpisivanja sporazuma sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Putin je istakao da su obje strane okončale jedan veliki posao, te da će ovaj dokument omogućiti nastavak bliske saradnje dvije zemlje.

Novim gasovodom Ruska Federacija želi da izbjegne zavisnost od ukrajinske trase transporta tog energenta prema zemljama Evropske unije.

Gasovod kojem su pristupile Bugarska, Srbija, Mađarska, Grčka i Slovenija trebalo bi da postane operativan 2015. godine.

"Južni tok" će prolaziti po dnu Crnog mora do Bugarske, odakle će jedan krak voditi preko Srbije i Mađarske, do skladišta u Austriji, dok bi drugi trebalo da ide preko Grčke, ispod Jonskog mora, do Italije.

Izgradnja gasovoda, kapaciteta 60 milijardi kubnih metara gasa, koštaće deset milijardi evra.

Slovenija

Premijeri Slovenije i Ruske Federacije najavili su da bi pojedinosti oko slovenačkog dijela gasovoda "Južni tok" trebale biti usuglašene iduće godine, nakon što se napravi studija izvodljivosti projekta, od koje će zavisiti hoće li se slovenačka trasa povezivati sa austrijskom ili italijanskom infrastrukturom. Slovenački dio gasovoda imaće kapacitet od osam milijardi kubnih metara gasa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana