Okampo se povlači iz trke za predsjednika Svjetske banke

Tanjug
Okampo se povlači iz trke za predsjednika Svjetske banke

Vašington, Brazilija - Bivši kolumbijski ministar finansija Hose Antonio Okampo povukao se iz trke za poziciju predsjednika Svetske banke, ostavivši dva kandidata u dosad nezabilježenom izazovu američkoj kontroli nad tom globalnom razvojnom institucijom.

Budući da se odbor direktora Svjetske banke u ponedjeljak sastaje da bi izabrao novog predsjednika, Okampo je juče poručio da se nada da će zemlje u razvoju podržati kandidaturu ministarke finansija Nigerije Ngozi Okonjo-Iveale u trci za koju kaže da je postala politička, prenosi Rojters.

Okonjo-Iveala, koja je ranije obavljala jednu od direktorskih funkcija u Svetskoj banci, sada je jedini kandidat iz zemalja u razvoju, a protivnik joj je kandidat Vašingtona Džim Jung Kim, Korejac po rođenju, ali i američki državljanin i zdravstveni stručnjak, za kog se smatra da je gotovo izvjesno da će biti izabran za predsjednika.

Okampo, koga je nominovao Brazil, navodi da je njegova kandidatura bila “hendikepirana” nedostatkom podrške matične Kolumbije, koja je prošlog mjeseca navela da će se usredsrediti na kandidovanje za čelo Međunarodne organizacije rada (MOR), gdje ima veće šanse za uspeh.

Okampo, trenutno direktor ekonomskog i političkog odsjeka na univerzitetu “Kolumbija” u Njujorku, izjavio je da misli da se proces izbora predsjednika Svjetske banke ne obavlja na potpuno otvoren, transparentan način, prema zaslugama.

Njegova odluka da odustane od trke ne znači da će sve zemlje u razvoju podržati Okonjo-Ivealu. Obećanje zemalja u razvoju da će ostati ujedinjene pogaženo je juče, kada je Rusija saopštila da će podržati Kima, postavši prva velika privreda u razvoju koja je to učinila.

“Imajući u vidu značajne profesionalne kvalitete g. Kima, kao i njegovo iskustvo i znanje, Ruska federacija će podržati kandidaturu Džima Jung Kima pri glasanju odbora direktora banke”, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Prema neformalnom dogovoru, na mjestu predsjednika Svetske banke uvek se nalazi Amerikanac, dok je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda uvek Evropljanin.

Privrede u razvoju pokušavaju da prekinu dominaciju SAD u banci da bi povećale svoj uticaj u globalnim ekonomskim institucijama, kojima dugo dominiraju bogate zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana