Ohrabrujući rast izvoza struje

Marina Čigoja
Ohrabrujući rast izvoza struje

Banjaluka - Više nego udvostručen izvoz struje u BiH u januaru bio je jedan od ohrabrujućih pokazatelja na početku 2013, a time je najavljen i mogući prestanak negativnog trenda iz prethodne godine u ovoj oblasti koji je imao ključnu ulogu ne samo u padu izvoza, nego i cjelokupne ekonomske aktivnosti.

Navedeno je to u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar ove godine, koju je uradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH i dodaje da je izvoz struje u velikoj mjeri doveo i do rasta industrijske proizvodnje poslije prošlogodišnjeg pada.

- Iako su podaci za januar još oskudni za donošenje bilo kakvih ocjena ekonomskog rasta, donekle ohrabruje rast vrijednosti robnog izvoza od 8,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine praćen blagim rastom industrijske proizvodnje od dva odsto. Time su barem donekle zaustavljeni njihovi negativni trendovi iz prethodne godine. U 2013. je teško očekivati značajniji oporavak BiH ekonomije, s obzirom na prilično loše prognoze iz okruženja - ističe se u informaciji.

Dodaje se da je glavni razlog blagog poboljšanja industrijske proizvodnje rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji i sektoru za proizvodnju struje od 6,9 odsto odnosno 2,9 odsto u odnosu na januar prethodne godine.

- S druge strane, sektor rudarstva sa januarskim padom proizvodnje od 5,8 odsto imao je negativan doprinos rastu industrijske proizvodnje u BiH - naglašava se u informaciji.

Tokom januara izvoz iz BiH je iznosio 606 miliona KM i u odnosu na januar 2012. doživio je rast od 8,4 odsto, dok je uvoz iznosio milijardu KM i u poređenju sa istim periodom 2012. godine imao je rast od 2,3 odsto. Trgovinski deficit u januaru ove godine dostigao je 414 miliona KM i u poređenju sa januarom prošle godine manji je za 5,4 odsto.

Kada je u pitanju tržište rada BiH, u informaciji se navodi da je prosječan broj zaposlenih lani smanjen u odnosu na 2011. godinu za 0,5 odsto i da iznosi 687.600 lica.

- Dok se u javnom sektoru broj zaposlenih povećavao, u privatnom sektoru se i dalje smanjuje. U januaru 2013. godine registrovan je rast broja nezaposlenih lica od 2,5 odsto na godišnjem nivou. Administrativna stopa nezaposlenosti u BiH u 2012. godini je iznosila 44,1 odsto - ističe se u informaciji.

Usporena ekonomska aktivnost uticala je i na zarade zaposlenih, pa je tako prosječna neto plata lani iznosila 826 KM i realno je manja za 0,8 odsto. Rast cijena u BiH je nastavljen i u 2013. godini, pa je tako u januaru registrovana inflacija od 1,3 odsto u odnosu na januar 2012. godine.

- Na opšti porast cijena u BiH je najviše uticala kategorija alkohola i duvana koja je u posmatranom mjesecu zabilježila rast od 6,4 odsto na godišnjem nivou što je posljedica uvećanja akciza na cigarete od januara 2013. godine - dodaje se u informaciji.

Devizne rezerve

U informaciji Direkcije navodi se da su na kraju januara ove godine ukupne devizne rezerve Centralne banke dostigle 6,3 milijardi KM, čime su zabilježile skroman rast u odnosu na isti period prethodne godine.

- Što se tiče strukture deviznih rezervi, kao i u ranijem periodu, novčana sredstva se plasiraju u hartije od vrijednosti, na račun smanjenja depozita kod inostranih banaka. Ako se uporede devizne rezerve sa decembrom 2012. uočava se značajno smanjenje - ističe se u informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana