Ogromne štete zbog štrajka graničara

Dragana Keleč
Ogromne štete zbog štrajka graničara

Banjaluka - Izvoznici iz Republike Srpske zbog višečasovnih zadržavanja na granici izazvanih štrajkom Granične policije BiH trpe velike štete, jer nisu u mogućnosti da ispoštuju ranije ugovorene rokove sa inostranim firmama.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

- Preduzeća koja ne budu mogla da ispoštuju rokove koje su dogovorili u opasnosti su od plaćanja penala. Osim toga, ovim kašnjenjem iz RS se automatski šalje negativna slika postojećim i potencijalnim poslovnim partnerima i investitorima iz inostranstva - istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, mnogi privrednici su zbog problema sa isporukom raznih materijala i sirovina koji su im potrebni za proizvodnju bili primorani da svojim radnicima daju slobodne dane, jer nisu imali sa čim da posluju, što im je dodatno stvorilo gubitke.

Blagojević je istakao da Privredna komora RS smatra da je nedopustivo da u ovako teškim uslovima poslovanja i izraženom nelikvidnošću, kamioni natovareni robom stoje na granicama i traži od nadležnih organa što hitnije rješenje problema.

Predsjednik Savjeta za izvoz RS i direktor banjalučkog  preduzeća "Celeks" Predrag Zgonjanin istakao je da će gotovo sva preduzeća čija je djelatnost izvozno orijentisana imati nesagledive posljedice zbog zastoja na granicama.

- Većina preduzeća iz RS imaju ugovore sa firmama iz inostranstva, gdje moraju isporučiti robu u roku od 48 časova, a ako prekrše te ugovore slijedi im plaćanje penala i niz drugih negativnih mjera - istakao je Zgonjanin.

Naglasio je da nije u redu da privrednici konstantno trpe posljedice zbog raznih štrajkova.

- Bilo da je u pitanju štrajk željezničara, graničara ili drugih subjekata, najdeblji kraj uvijek izvuku privrednici, kojima je potrebno dugo vremena da se oporave - dodao je Zgonjanin.

Vlasnik fabrike obuće "Škrebić kompani" iz Teslića Dragutin Škrebić smatra da će štrajk Granične policije BiH imati mnogo negativnog uticaja na domaće privrednike.

- Srećom naša firma nije od sada pretrpjela neke veće gubitke, ali plašim se da bi mogla u idućem periodu, s obzirom da svu robu izvozimo u Njemačku, gdje poslovni partneri očekuju na vrijeme isporučenu robu - naglasio je Škrebić.

Čekanje na granici

U Auto-moto savezu Republike Srpske rekli su da juče nije bilo dužih zadržavanja na graničnim prelazima.

- Putnici su najduže čekali na graničnom prelazu Gradiška, gdje je zastoj bio oko sat vremena u oba pravca, dok je na graničnom prelazu Brod zastoj od 30 minuta bio na izlazu - istakli su u AMS-u RS.

Pripadnici Granične policije BiH 30. aprila stupili su u štrajk nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 odsto.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana