Odustaje se od prodaje oba telekoma

Glas Srpske
Odustaje se od prodaje oba telekoma

SARAJEVO - Vlasti u Federaciji BiH (FBiH) odlučile su da revidiraju ranije planove o privatizaciji tako da ove godine neće biti prodaje dva telekoma, "Fabrike duvana Sarajevo" i "Sarajevo-osiguranja", javile su juče agencije.

Agencija za privatizaciju FBiH trebala bi uskoro da uputi Vladi FBiH na razmatranje novi plan o privatizaciji. Agencije prenose da se od prodaje telekoma, kao visokoprofitabilnih kompanija, odustalo jer se radi o kompanijama koje su bitne za konsolidaciju budžeta.

Pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH Hamdija Kulović, kaže da je planom za privatizaciju do oktobra naredne godine predviđena prodaja kompletnog državnog kapitala vrijednog oko 206 miliona evra u osam preduzeća.

On ističe da je planirano da dio kapitala bude ponuđen putem berze, odnosno 14,8 odsto sarajevskog "UNIS"-a i cjelokupan državni kapital, odnosno 19,23 odsto "Bosnalijeka" u vrijednosti od 7,5 miliona evra.

- Prema revidiranom planu biće objavljeno nadmetanje za 67 odsto kapitala "Fabrike duvana Mostar", čija je vrijednost prema početnom bilansu iz 2007. godine 3,5 miliona evra. Planirana je i prodaja udjela od 67 odsto "Energoinvesta" vrijednog 73,5 miliona evra. Kada je reč o "UNIS"-u čiji je državni kapital procijenjen na 16 miliona evra, 51 odsto akcija prodaće se putem nadmetanja, a ostatak ide na berzu - precizirao je Kulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana