Odškrinuta vrata novih ino-kupaca

Anita Janković Rečević
Odškrinuta vrata novih ino-kupaca

BANjALUKA - Preduzeća iz metalskog i drvnog sektora, te prerađivačke i IT industrije koja posluju u Srpskoj prezentovala su svoj rad privrednicima Austrije, a rezultat su brojni poslovni kontakti i potencijalna saradnja, što bi domaćim firmama trebalo da obezbijedi veći plasman robe na tržište Evropske unije.

Naime, predstavnici ukupno 13 kompanija, mahom iz Banjaluke i Bijeljine, boravili su ovih dana u Beču zahvaljujući projektu “Fit4Austria” koji povezuje privrednike Srpske i Austrije, a sve s ciljem da ostvare nove poslovne mogućnosti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović za “Glas” kaže da je riječ o projektu koji već duži niz godina sprovode uz podršku Privredne komore Austrije.

- Pandemija virusa korona jedno vrijeme nas je omela, ali početkom godine smo započeli nove aktivnosti, što je rezultiralo brojnim sastancima naših privrednika sa kolegama iz cijele Austrije, čije je tržište jedno od najznačajnijih za našu zemlju budući da i BiH i Srpska imaju trgovinski suficit prema Austriji. Najveći potencijal imaju drvoprerađivačka i metalska industrija, ali i prehrambeni sektor. Naši proizvodi ovdje su ocijenjeni kao visokokvalitetni - priča Filipović.

On je naveo da se projekat u prošlosti pokazao kao vrlo uspješan te da je i do 80 odsto prvih sastanaka kasnije rezultiralo određenom saradnjom.

- Još je rano za rezultate ove posjete budući da se danas završava, ali prve povratne informacije pokazuju da su neki poslovi dogovoreni i da su naši privrednici zadovoljni - kazao je Filipović.

Da će posjeta uroditi plodom, očekuju i u banjalučkoj firmi “Dev studio”. Svoj portfolio predstavili su u Privrednoj komori Austrije, a vlasnik firme Nemanja Vujanić ističe da im je to iskustvo otvorilo vrata austrijskog tržišta i pružilo priliku za širenje poslovanja.

- Bavimo se digitalnim interaktivnim multimedijalnim sistemima baziranim na senzorskoj tehnologiji, audio i video tehnologiji te ekranima osjetljivim na dodir, a ova tehnologija je u ekspanziji u Austriji. Sistemi koje razvijamo koriste se u svrhu informisanja i reklamiranja, a privrednici u Austriji u tome vide ogroman potencijal za buduću saradnju, koju očekujem već od jeseni s nekoliko tamošnjih firmi - rekao je Vujanić.

Višegradsko preduzeće “Autometal”, koje se bavi mašinskom obradom metala i zapošljava tridesetak radnika, za sada ne izvozi svoj proizvode na tržište Austrije, ali se u firmi nadaju da će se to uskoro promijeniti.

- Imali smo niz sastanaka na kojima smo dobili pozitivne povratne informacije i nadam se da će posjeta uroditi plodom. Izvozimo isključivo u Njemačku, ali težimo novim tržištima jer ostvarujemo konstantan rast - ističe za “Glas” generalni direktor “Autometala” Milan Đukanović.

Banjalučko preduzeće za proizvodnju pločastog namještaja “Maestro” već izvozi određene količine robe u Austriju, ali priželjkuju dodatne kupce.

- Posjetili smo austrijski “Štrabag”, gdje smo dobili smjernice kome i gdje da se javimo u vezi sa plasmanom naših proizvoda. To bi nam moglo otvoriti vrata za nove kupce i partnere. Vjerujem da smo ostavili dobar utisak - kazao je vlasnik “Maestra” Miroslav Mandić.

Obuka

Mladen Filipović istakao je da su privrednici iz Banjaluke i Bijeljine u sklopu programa prošli i modele obuke na temu strateškog pristupa povezivanja sa inostranim tržištem.

- Na jesen planiramo proširiti projekat, odnosno uvrstiti veći broj regija i to Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje, kako bi privrednici iz tih krajeva uspostavili kontakte s preduzećima iz Austrije - rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana