Održana deveta aukcija trezorskih zapisa

Agencije
Održana deveta aukcija trezorskih zapisa

Banjaluka - Na Banjalučkoj berzi održana je deveta aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske, a planirani iznos emisije od 27 miliona KM realizovan je u cijelosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske, prenose agencije.

U saopštenju se navodi da je aukcija zaključena po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni od 98,6 KM po zapisu.

- Ostvarena kamatna stopa koju nosi postignuta diskontna cijena iznosi 2,85 odsto. Ukupna tražnja za kupovinu bila je 3.601 trezorski zapis, nominalne vrijednosti 10.000 KM, što predstavlja 35,5 miliona KM - navodi se u saopštenju.

Trezorski zapisi dio finansija Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da su trezorski zapisi dio finansija Srpske, jer se u izvoru finansijskih sredstava Srpske nalazi kombinacija sredstava od Evropske komisije, MMF-a i tržišta hartija od vrijednosti.

- To je jasno prikazano predstavnicima MMF-a i Vlada Republike Srpske provodi praktično ono što se nalazi u Ekonomskoj politici i što je sastavni dio budžeta Srpske - rekao je Džombić danas novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da se dio prihoda u budžetu Republike Srpske odnosi na trezorske zapise, odnosno na dugoročne hartije od vrijednosti.

Džombić je potvrdio da se na računu posebnih namjena Republike Srpske nalazi ukupno 100 miliona KM.

U Banjaluci će danas biti održana Deveta aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske u planiranom iznosu od 27 miliona KM, posredstvom Banjalučke berze.

Nominalni iznos jednog zapisa je 10.000 KM, a datum dospijeća je 2. april 2013. godine.

Ove dužničke hartije od vrijednosti izdaju se radi obezbjeđenja finansiranja budžeta Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana