Odobreno 36 kredita za poljoprivrednike

Nada Branković
Odobreno 36 kredita za poljoprivrednike

BANjA LUKA - Investiciono-razvojnoj banci RS do sada je dostavljeno 37 zahtjeva za kredite za mikrobiznis u poljoprivredi od čega je odobreno 36, u ukupnom iznosu od 998.584 maraka.

Za jedan zahtjev se čeka dopuna dokumentacije.

Korisnici ovakvih kredita su lica koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

Referent za odnose sa javnošću IRB RS Zoran Popović izjavio je da se iz ovih sredstava finansira nabavka osnovnih i obrtnih sredstava u svrhu pokretanja, modernizacije i proširenja poljoprivredne djelatnosti poljoprivrednih proizvođača.

- Iznos kredita je od 5.000 do 50.000 maraka, dok je kamatna stopa  7,33 odsto - istakao je Popović.

Kamatne stope, dodao je, mogu biti  umanjene za 0,2 odsto ako se radi o nerazvijenoj i izrazito nerazvijenoj opštini ili za 0,3 odsto ako je podnosilac zahtjeva član klastera.

- Period otplate je do deset godina, a grejs period je u zavisnosti od vrste poljoprivredne djelatnosti, do 36 mjeseci - rekao je Popović.

Naglasio je da su do sada potencijalni korisnici ove kreditne linije do potrebnih sredstava dolazili isključivo preko mikrokreditnih društava po duplo većim kamatnim stopama, bez grejs perioda i sa kraćim periodima otplate.

- Najveći problem nam predstavlja opstrukcija finansijskih posrednika na koju dosta teško možemo uticati. Naime, iako su se ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji sa IRB RS obavezali da će vršiti plasman sredstava iz fondova kojima upravlja naša banka, finansijski posrednici zainteresovanim klijentima često daju netačne informacije - istakao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana