Odobrena isplata druge tranše MMF-a

Glas Srpske
Odobrena isplata druge tranše MMF-a

SARAJEVO - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na sastanku u Vašingtonu, na osnovu revizije izvršenja obaveza BiH u skladu sa stend-baj aranžmanom, donio je odluku o isplati druge tranše iz aranžmana od oko 138,4 miliona evra, odnosno 184,6 miliona američkih dolara BiH, saopšteno je iz MMF-a.

Ovim sredstvima, navode iz MMF-a, ukupna dosadašnja sredstva isplaćena na osnovu stend-baj aranžmana sa BiH, zaključenom 8. jula prošle godine, iznose 345,9 miliona evra odnosno 461,4 miliona američkih dolara.

BiH je sa MMF-om zaključila stend-baj aranžman vrijedan oko 1,2 milijarde evra na tri godine, počevši od jula 2009. godine, kada je povučena prva tranša od oko 400 miliona maraka.

- Ova tranša iznosi oko 138,4 miliona evra, odnosno 184,6 miliona američkih dolara - navodi se u saopštenju.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Muriljo Portugal pohvalio je poslije diskusije Izvršnog odbora MMF-a u srijedu u Vašingronu vlasti BiH, za zadovoljavajuće sprovođenje politike u okviru stend-baj aranžmana u teškom ekonomskom i političkom okruženju.

- I dalje će biti potrebni veliki napori da se obezbijedi fiskalna i spoljna održivost, kao i da se obezbijedi osnova za snažan, održiv rast. Vlasti BiH su obavezne da pažljivo prate sprovođenje programa i da po potrebi prilagode politike - rekao je Portugal, javila je Srna.

On je napomenuo da su vlasti BiH reformama penzionog i sistema isplata plata poboljšale upravljanja javnim sredstvima.

Prema njegovim riječima, finansijski sektor BiH dobro se uhvatio u koštac sa krizom.

- Privrženost stranih banaka da svoje podružnice u BiH dobro kapitalizuju, imalo je stabilizirajući efekat - rekao je Portugal.

Savjet ministara

Savjet ministara BiH donio je juče odluku o povlačenju druge tranše MMF-a, kojom je Ministarstvo finansija i trezora ovlašćeno da izda promisori notu u iznosu od 268.676.017 maraka.

Ministarstvo će izvršiti alokaciju sredstava iz ove tranše, tako da će dvije trećine iznosa biti prebačeno FBiH, a jedna trećina RS na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. Iz Savjeta ministara naglasili su da uplata ostalih tranši podliježe kvartalnom pregledu MMF-a, i biće odobravana u zavisnosti kako BiH bude ispunjavala preuzete obaveze iz Pisma namjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana