Odobren privatizacioni program za bijeljinski Orao

Milka Milunović
Odobren privatizacioni program za bijeljinski Orao

BANjA LUKA - Savjet za privatizaciju Republike Srpske dao je saglasnost za posebne privatizacione programe za Vazduhoplovni zavod “Orao” Bijeljina, kao i za preduzeća Fabriku specijalne transmisije Istočno Sarajevo i Fabriku motora specijalne namjene Pale.

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS Đuro Grbić istakao je da “Orao” vodi poslovne pregovore sa “Rols Rojsom” .

- “Orao” je već ugovorio dio proizvodnje i pregovori se nastavljaju. Fabrika ima visoku uposlenost kapaciteta i radi i za druge inokupce - rekao je Grbić.

U sindikatu fabrike napominju da je “Orao” ovih dana dobio sertifikat za vazduhoplovne programe EN 9100, što otvara mogućnost pregovora sa nekoliko svjetskih kompanija.

- Među njima je i čuveni “Rols rojs” kojem je “Orao” proslijedio ponudu za održavanje turbomlaznih aviona, vrijednu više od milion funti - kažu u Sindikatu.

U upravi i Sindikatu fabrike “Orao” naglasili su da je fabrika dostavila Vladi RS platformu o mogućnostima pronalaska strateškog partnera za ovo preduzeće.

Sva tri preduzeća nalaze se na listi strateških preduzeća i za njih je Investiciono-razvojna banka RS planom rada za 2008. godinu, predvidjela izradu posebnih privatizacionih programa.

- Ti posebni programi biće razmatrani na jednoj od narednih sjednica Vlade RS - potvrdio je portparol IRB-a RS Zoran Popović.

On nije mogao da precizira detalje posebnih programa za privatizaciju, navodeći da će sačekati odluku Vlade.

Vlada RS je u bijeljinskom “Orlu” vlasnik sto  odsto kapitala, u Fabrici specijalne transmisije Istočno Sarajevo 65 odsto, a u Fabrici motora specijalne namjene Pale 62,34 odsto kapitala.

Ova preduzeća nalaze na listi 18 strateških preduzeća koja će se prodavati po posebnom programu koje donosi Vlada RS, uz saglasnost Narodne skupštine RS, gdje su najčešći modeli prodaje tender i neposredni odabir kupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana