Odluka o spasavanju Irske oživjela evro

Glas Srpske
Odluka o spasavanju Irske oživjela evro

BRISEL, DABLIN - Nakon što je Irska postigla dogovor sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o uzimanju finansijske pomoći, koja će iznositi nešto manje od 100 milijardi evra, evro i akcije na svjetskim berzama juče su ojačali.

Evro je dostigao 1,37 dolara, dok je indeks "Nikei", akcija tokijske berze, juče porastao za 0,9 odsto na petomjesečni rekord, javile su agencije.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će pomoć EU i MMF-a za Irsku biti u formi trogodišnjeg plana, te da će konačan iznos koji će Dablin dobiti biti poznat do kraja novembra.

- Obezbjeđivanje pomoći Irskoj je garancija očuvanja finansijske stabilnosti u cijeloj Evropi - rekao je Ren u Briselu, poslije hitnog sastanaka evropskih ministara finansija o spasavanju Irske, druge evropske zemlje u sedam mjeseci koja je zatražila finansijsku pomoć.

Direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan kaže da je ova organizacija spremna da se priduži naporima spasavanja.

I britanska vlada je juče saopštila da je spremna da pruži pomoć Irskoj, jer su "uspješna ekonomija i stabilan bankarski sistem te zemlje u interesu Velike Britanije".

Irski ministar finansija Brajan Lenihan rekao je da će zemlji biti potrebno oko 100 milijardi evra, koje će poslužiti kao kreditna linija za banke iza kojih stoji država, a koje ubrzano gube novac.

Vlada u Dablinu do sada je pokušavala da bez spoljnih pozajmica prebrodi tešku krizu u bankarskom sektoru i tokom proteklih nekoliko sedmica uporno je odbijala da zvanično zatraži pomoć od EU i MMF-a, tvrdeći da sama može da se izbori sa dugovima.

Kriza u Irskoj podigla je troškove pozajmljivanja ne samo za ovu zemlju već i za druge slabe karike u evrozoni, među prvima za Španiju i Portugaliju.

"Rezovi"

Irska, koja ima 4,5 miliona stanovnika, suočena je s najmanje četiri godine dubokih budžetskih rezova i povećanja prihoda poreza u vrijednosti od oko 15 milijardi evra. Analitičari navode da je zadatak vlade u Dablinu da do 2014. godine deficit od 32 odsto bruto društvenog proizvoda, rekordno visokog u Evropi, svede na tri procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana