Odluka o poskupljenju struje ove sedmice

Marina Čigoja
Odluka o poskupljenju struje ove sedmice

BANjA LUKA - Regulatorna komisija za energetiku RS razmatraće na sjednici ove sedmice zahtjeve za poskupljenje struje u Srpskoj, koje je dostavilo sedam preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS.

Ovo je  potvrđeno "Glasu Srpske" u Regulatornoj komisiji.

Portparol Komisije Jelena Prtilo rekla je da su izvještaji voditelja postupka završeni i poslati na komentarisanje podnosiocima zahtjeva.

- Krajnji rok za dostavljanje komentara je 21. decembar, a Regulatorna komisija za energetiku planira da održi 57. redovnu sjednicu 24. decembra ove godine, kada će biti razmatrani prijedlozi rješenja za utvrđivanje cijena i tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema i utvrđivanje tarifnih stavova za nekvalifikovane kupce električne energije u Republici Srpskoj - istakla je Prtilo.

Dodala je da zahtjev za povećanje cijene električne energije za tarifne kupce iznosi u prosjeku 7,4 odsto, te da će se konačni iznos povećanja cijene struje znati tek po završetku postupka.

Ona je rekla da je zahtjev za sprovođenje tarifnog postupka dostavilo pet elektrodistributivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS.

- Zahtjev su podnijeli "Elektrokrajina" Banja Luka, "Elektro-Bijeljina", "Elektro Doboj", "Elektrodistribucija" Pale i "Elektro-Hercegovina" Trebinje - kazala je Prtilo.

Pored elektrodistributivnih preduzeća, dodala je, zahtjev su podnijela i dva preduzeća za proizvodnju električne energije.

- Radi se o dvije termoelektrane, i to RiTE "Ugljevik" i RiTE "Gacko" - istakla je Prtilo.

Osim struje, stanovnike Srpske u novoj godini dočekaće i poskupljenje fiksne telefonije, vode, cigareta.

Stručnjaci upozoravaju da će ova poskupljenja predstavljati dvostruki udarac na yep građana, s obzirom na to da dolazi do smanjenja plata.

Oni naglašavaju da će, povećanje cijena, posebno struje, uticati na poskupljenje životnih namirnica, što će, neminovno dovesti i do pada životnog standarda stanovništva u RS.

Srbija

Agencija za energetiku Srbije prihvatila je prošle sedmice predloženi rast cijena struje za tarifne kupce u prosjeku za deset odsto. Iz Vlade Srbije ranije je saopšteno da struja neće poskupjeti 1. januara 2010. godine, kako je najavljeno nego tek u prvom kvartalu. Agencija je dostavila Elektroprivredi Srbije (EPS) i Elektromrežama Srbije (EMS) mišljenja na njihove prijedloge cijena struje, a EPS i EMS će prijedloge cijena, sa mišljenjem Agencije za energetiku, dostaviti Vladi Srbije na saglasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana