Odluka o gorivu ispolitizovana

Željka Domazet
Odluka o gorivu ispolitizovana

SARAJEVO - Donošenje Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva bespotrebno je ispolitizovano i ovo pitanje treba da bude riješeno u interesu svih stanovnika BiH, rekao je juče predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

On je poslije sjednice Savjeta ministara kazao da svi u BiH treba da znaju da je Rafinerija nafte u Brodu strateški kapacitet koji puni budžet BiH.

- Zamolio bih sve u BiH da se o tome vodi računa prilikom rješavanja ovog pitanja. Smatram da je u ovom slučaju potrebno izbjeći svaku vrstu politikantstva. Ako će BiH dobiti jedan strateški kapacitet od regionalnog značaja, onda bi svi morali da rade na tome da BiH to i dobije, a ne raditi u korist vlastite štete - kazao je Špirić dodavši da je pozvao sve ministre da danas posjete Rafineriju i da na licu mjesta pitaju sve što im je nejasno kako bi se razriješile sve dileme oko donošenja te odluke.

On je rekao da pojedinci u saradnji sa određenim medijima u BiH dovode imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezu sa donošenjem Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koja propisuje uslove o kvalitetu koje moraju da ispune naftna goriva koja se prometuju u BiH.

Osvrćući se na stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Špirić je rekao da će ovaj aranžman biti ugrožen ako FBiH ne ispuni potrebne uslove.

- Aranžman sa MMF-om traži da se pokrenu strukturalne reforme u socijalnom sektoru. Volio bih da se ispoštuje ovaj aranžman, jer se bojim da će vlast koja dođe poslije oktobarskih izbora biti suočena sa velikim problemima i socijalnim nemirima.

- Ako FBiH ne ispuni uslove i ugrozi aranžman, ko god bude na vlasti, nisam uvjeren da će izbjeći socijalne tenzije - kazao je Špirić.

Razmjena

Savjet ministara BiH usvojio je i Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-mart ove godine, u kojoj se navodi da je uvezeno robe u vrijednosti od 2.750,44 miliona maraka, što je za 1,73 odsto manje nego u istom periodu 2009. godine. Usvojen je i Izvještaj o realizovanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu i Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2009. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana