Odluka o drugoj tranši MMF-a u januaru 2010.

Željka Domazet
Odluka o drugoj tranši MMF-a u januaru 2010.

SARAJEVO - Ako vlasti u BiH do kraja godine ispune uslove iz pisma namjere, sjednica Izvršnog odbora direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu, koji odlučuju o drugoj tranši kredita, mogla bi da bude održana sredinom januara naredne godine, rekao je u petak u Sarajevu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc.

On je naglasio da Kancelariji rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH potrebno dvije sedmice da dostavi dokumentaciju određenim odjeljenjima MMF-a u Vašingtonu, kako bi se mogla organizovati sjednica odbora.

Ističe da dokumentacija neće biti poslata sve dok vlasti u BiH ne ispune sve obaveze iz pisma namjere.

- Jedan od uslova za drugu tranšu jeste da parlamenti usvoje budžete za narednu godinu, i sve dok se to ne dogodi, druga tranša kredita neće biti doznačena - rekao je Cuc.

Kada se usvoje budžeti, objašnjava, Kancelarija će ih pregledati i analizirati, prije nego što obavijesti Izvršni odbor, i vidjeće da li se radi o istim ciframa, kako je dogovoreno prilikom prve revizije stend-baj aranžmana.

BiH ima, kaže Cuc, ozbiljne probleme u finansijskom sektoru, koji treba da budu riješeni da bi došlo do oporavka ekonomije.

- Mi bismo željeli da javne investicije u BiH budu zaštićene što je moguće više, te da se posebno zaštite
socijalni transferi koji su usmjereni ka ugroženim kategorijama stanovništva - rekao je Cuc.

Predstavnik MMF-a smatra da bi se to desilo, Vlada FBiH bi trebalo posebno da se pozabavi transferima koji nisu zasnovani na socijalnim potrebama.

Prema njegovim riječima, u drugim zemljama dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) odlazi na ove transfere, dok u FBiH to iznosi oko 7,5 odsto.

Tranše

Milan Cuc kaže da je MMF programom predvidio da će prve dvije tranše sredstava biti usmjerene ka budžetima, a treća tranša i sve poslije koje budu uslijedile neće se koristiti za budžet i biće namijenjena deviznoj podršci Centralne banke. Dodao je da pretpostavlja da će program MMF-a trajati tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana