Odluka donesena zbog pada prihoda u budžetu FBiH

nezavisne.com
Odluka donesena zbog pada prihoda u budžetu FBiH

Sarajevo - Odluka Ministarstva trgovine Federacije BiH da se na teritoriji tog entiteta može prodavati samo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor donesena je isključivo zbog pada prihoda u budžetu tog entiteta, a ne zbog zakona na koje se pozivaju, saznaju "Nezavisne novine".

Zbog nižih cijena inspekcijskog nadzora na graničnim prelazima na teritoriji Republike Srpske, gotovo svi veći uvoznici u FBiH zaobilazili su granične prelaze na teritoriji Federacije.

Cijena inspekcijskog nadzora na graničnim prelazima na teritoriji Srpske je 20 maraka po pošiljci, odnosno po kamionu, bez obzira na to o kojoj količini robe je riječ, dok je se u FBiH plaća i do 30 maraka po grupi proizvoda, pa nerijetko inspekcijski nadzor košta po nekoliko hiljada maraka.

Izvor "Nezavisnih novina" objašnjava da to praktično znači da inspekcijski nadzor kamiona u kojem se nalazi posuđe, alat i namještaj u Srpskoj košta 20 maraka, a na graničnom prelazu na teritoriji FBiH 90 maraka.

Drugi mogući razlog ove skandalozne i nezakonite odluke Ministarstva trgovine FBiH jeste pritisak takozvanih kontrolnih kuća, jer - za razliku od Srpske, gdje inspekciju isključivo sprovodi Inspektorat Srpske - u FBiH to mogu da rade i kuće koje ovlasti federalno resorno ministarstvo.

Vjerovatno su vršile pritisak te kontrolne kuće, koje su ostajale bez novca, jer uvoznici zbog nižih cijena idu preko Srpske.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj nedavno je donio odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, u kojoj je navedeno da se na "teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana