Odjeća i parfemi omiljeni za šverc

Marina Čigoja
Odjeća i parfemi omiljeni za šverc

Banjaluka - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su u prošloj godini robu vrijednu 6,2 miliona KM, a trenutno se u skladištima UIO nalazi roba u vrijednosti oko devet miliona KM.

Zbog sumnje da su učinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza službenici UIO podnijeli su lani 548 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH i izdali 477 prekršajnih naloga. Kad je u pitanju vrsta robe najviše je oduzeto odjeće i obuće, parfema, cigareta, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, automobila, mobilnih telefona, zlata, tehničke robe, namještaja, vijagre.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević kaže da se u carinskim ispostavama širom BiH detaljnim pregledom pošiljki najčešće utvrdi da količina robe u kontejneru, koja se prijavi za uvozno carinjenje ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi.

- Fakture budu umanjene vrijednosti u odnosu na robu koju pokušavaju da uvezu u BiH. S druge strane, u redovnim kontrolama prilikom provjere prometa tržnih objekata najčešće se otkrije roba za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu. Utvrdi se da je roba prokrijumčarena u carinsko područje BiH, što znači da nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine odnosno carina i PDV, te akciza ako je riječ o krijumčarenju akciznih proizvoda - naglasio je Kovačević.

U UIO ranije su rekli da se u skladištu nalazi i roba koja u njima stoji i deset godina, koju na aukcijama nisu uspjeli da prodaju. Njen veliki dio je gotovo neupotrebljiv zbog kvaliteta i dugog stajanja.

Oduzeta roba

Roba koju službenici UIO oduzmu ima karakter privremeno oduzete robe i o njenoj konačnoj sudbini odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je konačna i obavezujuća za UIO.

- Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s njom dalje dešavati, odnosno hoće li se uništiti, prodati ili nešto drugo - kažu u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana