Odgođen sastanak sukcesora

T. Š.

SARAJEVO - Sastanak zemalja nasljednica SFRJ o podjeli zajedničke imovine, koji je bio zakazan za 27. i 28. april u Sarajevu, odgođen je do danjeg, zbog nemogućnosti usaglašavanja dnevnog reda, potvrdili su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić rekao je "Glasu Srpske" da još uvijek nije poznato kada bi se mogao ponuditi novi termin za održavanje sastanka, te dodao da je propao i šesti pokušaj da se poslije više od godinu pauze razgovara o raspodjeli imovine bivše Jugoslavije.

Kelić je rekao da je glavni razlog odgađanja sastanka neprihvatanje prijedloga Srbije, koja je tražila da se kao posebna tačka dnevnog reda uvede Aneks G Sporazuma o sukcesiji, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava.

- Srbija je smatrala da to treba da bude posebna tačka dnevnog reda, prvenstveno zbog nevraćanja imovine koju Srbija ima u Hrvatskoj, a taj prijedlog Slovenija i Hrvatska nisu prihvatile, tako da nismo postigli konsenzus i zbog toga je sastanak odgođen - istakao je Kelić.

On je rekao da, ukoliko bi Srbija odustala od pomenutog prijedloga, postoji mogućnost da se novi termin odredi već u maju.

Na sastanku u Sarajevu trebalo je da se razgovara o cjelokupnoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji, a izdvojena tačka trebalo je da bude pitanje mješovitih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana